EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Когато енологът превръща виното в творба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Когато енологът превръща виното в творба

mail13:05 | 02.02.2024прегледи 376 коментарикоментари 0


Винаги експериментираме. Позволяваме на виното да се изяви, да развие своята уникалност и неповторимост, каквато е и природата в района на Белоградчишките скали. Така съчетаваме нашата страст с отличителния тероар, каза в интервю за БТА енологът и собственик на Винарска изба (ВИ) "Боровица" Адриана Сребринова.

В "Боровица" имаме възможност да правим купажни вина от френски и местни сортове. При нас винаги има нещо ново. Най-новото вино обикновено дегустираме навръх 14 февруари, допълни Сребринова. По думите й Трифон Зарезан е много повече от професионален празник. Това е традиция, култура и е най-ясният показател за любовта на българина към благословената и сакрална същност на виното. Този ден е нашата Нова година, в този ден човек и лоза отново са заедно, разделят по глътка от едно вино, сподели тя по повод празника.

Избата разполага с 80 дка собствени лозя от благородните френски сортове Пино ноар, Шардоне и Совиньон блан, Марсан, Русан, Вионие, Каберне фран и Гаме ноар, а също и Ркацители. Създаването й е вдъхновено от желанието традициите, качествените местни продукти, стойностните хора и красивата природа да бъдат възродени в уникалната "северозапазена земя", каза още Адриана Сребринова, която нарича така Северозападна България.

Голямото вино изисква своя път – да се роди, да съзрее, да се развие, да поумнее след това в бъчвата. Всеки сорт изисква специално внимание и различно време, за да произведе голямо вино. То е жива система и иска своето време, обясни тя и допълни:  "Трябва да опазиш това, което гроздето, мястото, добивът ти дава и да не го развалиш с намесата си".

Необходимо е да се отчита фактът, че благородните сортове са направени от хората с определена цел и посока – едни са за младо вино и бърза употреба в рамките на 2-3 години, други са за купажиране (смесване на две или повече вина за постигане на определени качества), трети - за отлежаване. Преди да се засади едно лозе, трябва да се реши какъв вид вино се очаква да се получи и тогава да се подбере съответният клон (разновидност на един сорт), обясни енологът, защото всеки клон е предназначен за определен вид вино. По думите й, когато резултатът е положителен, се получава много стойностно и пленяващо вино.

Винарството си е занаят, не е по кройка, рецепта или матрица, защото всеки енолог има отделна представа, сетивност и философия, която оформя усещането и информацията за едно вино и го превръща в творба. Заедно с това имаме удовлетворението и насладата от преживяването и разбирането на виното, обясни Адриана Сребринова.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161