EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кога ще остарее реакторът за АЕЦ "Белене"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кога ще остарее реакторът за АЕЦ "Белене"?

mail14:20 | 01.04.2012прегледи 1970 коментарикоментари 0


Александър Котев

Георги Котев е ядрен експерт, работел е дълги години в АЕЦ "Козлодуй", ето неговият коментар за най-новите събития около АЕЦ "Белене", в интервю за EconomyNews.bg .

Г-н Котев, колко време би могъл да се съхранява произведения от Росотам реактор, предвиден за АЕЦ "Белене", преди влизането му в употреба? И възможно ли е да бъде монтиран някога в "АЕЦ Козлодуй"?
Истината се познава в сравнението. Сега действащите два ядрени реактора в АЕЦ „Козлодуй” се експлоатират вече повече от 20 години (от 1987 и 1991 съответно за блокове 5 и 6), проектирани са за работа до още 20 години или общо 40, независимо че ядреното лоби твърди, че ресурсният им срок бил само 30 години (причината за това е да се „усвоят” едни пари). Освен това говорят, че ще удължават срока на експлоатацията им с още 15-20 години. И така получаваме приблизително около 60 години.
Българските ядрени реактори не са изключение в световната ядрена индустрия. През последните години се заговори за масова практика за удължаване на живота на действащите мощности. (As Nuclear Reactors Age, Funds to Close Them Lag)
Но нека се върнем към идеята за сравнението. Всеки ядрен реактор в експлоатационни условия се бомбандира от мощен неутронен поток, който е и основната причина за неговото скоростно „остаряване” (облъчването предизвиква дефекти в кристалната решетка на метала на корпуса). Този неутронен поток постоянно се следи от експерти в самите централи и по хода на неговото натрупване се преценява остатъчният ресърс на корпуса на реактора.
След достигане на определен лимит на този неутронен поток корпусът на реактора се счита неизползваем. Освен ако не му се приложи така наречената процедура „отгряване”, която частично ще възстанови кристалната решетка и ще позволи експлоатацията му за още известен период.

За сега, на двата действащи реактора в Козлодуй натрупаният неутронен поток е приблизително 30% от лимитираната стойност. Което означава, че и без никакви допълнителни процедури те биха могли да се използвад до около 60 години.
А сега да отидем до Белене. Да речем, че руснаците доставят чисто ново произведен реактор и той се съхранява някъде при технологично-съобразни условия, колко дълго би бил използваем? Най-вероятно би бил използваем и след стотици години. Та нали той не е подложен на унищожителния неутронен поток, както това се случва на действащо съоръжение. Тогава, кой ще е този фактор, който ще руши кристалната му решетка и ще го „състарява”. Аз не се сещам. Сигурно експертите по металознание знаят повече, но едва ли е нещо, което да може да разруши корпуса за десетилетия.

Колко ще струва съхранението на този реактор и след инстлацията му, той няма ли вече да е морално и технологично остарял?

Всичко свързано с цени в ядреният сектор е строго пазена тайна. Ако цената на едно или друго мероприятие или съоръжение станат публично известни, моментално ще рухне мита за „най-евтината” енергия на света. Поради тази фундаментална причина е много трудно да се каже колко ще струва мероприятието по съхранението му. Така както не знаем и колко е струвало съхранението на предишния реактор в Белене, за около 20 години, и за колко, след това, беше харизан на руснаците. Както отговорих и на предния въпрос, при правилно съхранение той няма да остарее. Даже скоро в пресата имаше публикации, че предишния беленски реактор вече се експлоатира в АЕЦ „Калинин”, Русия. Не е изключено това да е истина.

Какво според Вас ще се случи на практика, вземайки предвид фактите?

Там е работата, че ние не знаем фактите. Това, с което се „облъчва” масовото съзнание, под формата на информация, идваща от ядрения сектор, далеч не винаги отговаря на действителността. Ето защо ние сме лишени от възможността за обективно и справедливо мислене. Пак поради тази причина ще се случи това, което „играчите” ще си договорят задкулисно, далеч от нашите очи и уши, а след това ще ни поднесат, под формата на поредния голям успех на родната ядрена енергетика.
Винаги става така. Историята на ядрената енергетика тази година ще навърши 70 години. Направил съм си труда да я проследя и ви уверявам, че наистина винаги е така.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048