EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

КНСБ твърди: 5 млрд.лв. дефицит в енергетиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КНСБ твърди: 5 млрд.лв. дефицит в енергетиката

mail07:00 | 14.07.2019прегледи 1202 коментарикоментари 0


В енергетиката се е натрупал дефицит от 5 млрд. лева. Това каза председателят на Националната федерация на енергетиците към КНСБ Георги Петров по време на журналистическия семинар "Жизненият стандарт - във фокуса на медиите" в Белчински бани. Той посочи, че в Националната електрическа компания /НЕК/ натрупаният дефицит до миналата година е 4 млрд. лева. "Сега е париран на едно ниво, но той не намалява значително", добави Георги Петров. Той допълни, че заради високата цена на емисиите натрупаният дефицит към края на миналата година в "ТЕЦ Марица изток 2" е 1 млрд.лева, предава БТА.

Енергийният експерт към КНСБ Антон Иванов обясни, че голяма част от натрупаните 4 млрд. лева задължения в НЕК са заради пропаднали инвестиционни инициативи, включително и за проекта АЕЦ "Белене". Той посочи, че регулаторният дефицит е 1,8 млрд. лева. Общото задължение на НЕК обаче е 4 млрд. лева. "Ако се строши колата по пътя, всички задължения стават изискуеми", отбеляза Иванов. По думите му Фонд "Сигурност на електроенергийната система" много трудно успява да компенсира текущите задължения. Старите задължения, натрупали се с години, остават непокрити от фонда.

Антон Иванов смята, че няма как толкова големи задължения да бъдат прехвърлени към потребителите. Според него единственото решение за покриване на тези задължения е активите да се продадат. Държавата също няма как да ги плати, защото Европейската комисия няма да разреши подобна намеса, защото се счита като държавна помощ, която не е позволена.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров е на мнение, че няма как пазарът да реши този проблем. Това означава, че тези 5 млрд. лева ще бъдат прехвърлени на хората или на икономиката. "Ако ги върнем към пазара като активи, може да се подценени, някои може да даде 2 милиарда. Даде ли тези милиарди, той ще ги изкара от нас", заяви Пламен Димитров. По думите му, ако държавните енергийни дружества се продадат и станат частни, най-вероятно ще се повиши цената на тока. Според него в момента КЕВР може да потиска цената на тока към държавните дружества, но към частните не може.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg