EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

КНСБ против много чужденци-служители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КНСБ против много чужденци-служители

mail14:40 | 02.02.2017прегледи 779 коментарикоментари 0


КНСБ не подкрепя предложението на КРИБ и АИКБ за разширяване на списъка с професии, за които може да се "вкарват" специалисти от чужбина, без да се изисква пазарен тест дали за тези специалности няма български експерти. Това се казва в становище на Изпълнителния комитет на конфедерацията, съобщиха от пресцентъра на синдиката.
Ако се приемат предложенията на работодателите, ще се отвори вратата за чужди работници от трети държави в 176 длъжности от различни браншове. Това обаче ще постави не само българските, но и като цяло европейските граждани в неравнопоставено положение, смята синдикалната организация.
Според КНСБ в страната ни има достатъчно специалисти от въпросните професии, но заради ниските заплати те не работят по специалността или заминават за чужбина, където възнаграждението е по-високо. Доказателството е в бюрата по труда, където има регистрирани 1008 безработни български инженери към вчерашна дата.
ВУЗ-овете в България с обучение на специалисти по предложените единични групи са 8 и за учебната 2016/2017 г. са приели 500 младежи, а ще завършат близо 280. В софтуерните училища и академии за изминалата година неформално са се обучавали повече от 2 500 младежи на възраст от 16 до 18 години.
В предложенията на КРИБ и АИКБ липсват мотиви, доказващи сериозния недостиг на кадри в посочените единични групи професии, каквото е изискването на закона, за да бъдат включени в списъка. Има разминаване между предложенията за разширяване на списъка, направени от национално представителните работодателски организации и работодателите, се казва още в становището на КНСБ.
Според КНСБ възможността за осигуряване на кадри в дадената фирма чрез "внос" на работници - граждани на трети държави е най-лесният път за наемане на работници и не подобрява по никакъв начин състоянието на българския пазар на труда.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886