EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КНСБ предлага социални услуги,а не надбавки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КНСБ предлага социални услуги,а не надбавки

mail16:00 | 04.11.2013прегледи 591 коментарикоментари 0


Предоставяне на социални услуги вместо повишаване на майчинските и детските надбавки, така че да се създадат нови 27 хиляди работни места. Предложението е част от проект под мотото "От раздаване към предоставяне" на КНСБ представен от Ася Гонева, изпълнителен секретар на конфедерацията.
Идеята е вместо пари "на ръка" да се предоставят различи социални услуги, например почасово гледане на дете от 1 до 5 години в дома, придружаване до и от детското заведение, образователни услуги за деца, дребни услуги за хората с увреждания чрез покупката на специални бонове, посочи Гонева. По думите й се предвижда да бъдат наемани хора от най-уязвимите групи - младежи до 29 години, регистрираните безработни над 55 години, безработни хора с увреждания.
Източниците на финансиране на идеята са част от средствата, насочени към семействата с деца - 15-те лева, с които се увеличава помощта за второ дете, които са 260 хиляди, както и средствата за отглеждане на дете до 3 години. Около 540 хиляди са семействата, на които се изплащат семейни помощи за деца, посочи Гонева. По думите й, ако се допусне, че поне десет процента от тях пожелаят да се ползват новата социална услуга, това прави 54 хиляди семейства с деца, които не са настанени в детски заведения.
Боновете ще се предоставят от предприятия - малки фирми, регистрирани от безработни, които ще бъдат длъжни да наемат поне един човек от безработните в целевите групи, отбеляза Гонева. Тя допълни, че един и същ човек няма да може да работи и като наето лице и като потребител на същия вид услуги. Боновете няма да могат да се ползват за гледане на болни хора, защото за това се изисква медицинско образование. Министърът на труда и социалната политика е одобрил идеята, коментира Ася Гонева. Предстои обаче тя да бъде разгледана на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

източник:БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg