EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кметът на Шанхай пие българско мляко сутрин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кметът на Шанхай пие българско мляко сутрин

mail12:35 | 23.11.2015прегледи 1094 коментарикоментари 0


Кметът от Шанхай Ян Сюн призна, че в Китай са познати редица български стоки и сподели, че всяка сутрин пие българско кисело мляко. Това стана по време на среща в града между премиерът Бойко Борисов и Ян Сюн. С нея започна посещението му в Китай за участие в Четвъртия форум на правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

„Отдаваме приоритетно значение на сътрудничеството с Китай, отчитайки огромния икономически потенциал и ускореното развитие на азиатската страна, която е втората по големина икономика в света“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на инвестиционен форум в Шанхай, организиран от Българската агенция по инвестиции, в който участваха над 100 китайски компании.

Министърът увери, че потенциалът на България като част от огромния пазар на Европейския съюз и високите постижения на китайската икономика, създават предпоставки за активизиране на двустранното сътрудничество. Той посочи, че стратегическото географско местоположение на България ни позиционира като основен транзитен център, свързващ европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия. Страната ни предлага отлични условия като платформа за китайските продукти към Европейския съюз и за бизнес с останалите страни от Съюза – както поради факта, че като член на ЕС предоставяме безпрепятствен и безмитен достъп до пазар с 500 милиона потребители, така и заради все по-добрата комуникационна и транспортна инфраструктура, която развиваме.

България има най-ниските данъци в ЕС - 10% корпоративен данък, 0% за реинвестирана печалба в общини с безработица с над 25 на сто по-висока от средната за страната, 10% данък върху личните доходи, 5% данък върху дивидентите. Компютрите, софтуерът, новите машини и съоръжения имат 50% годишна амортизация. Прилагаме 2-годишно освобождаване от ДДС при внос на оборудване за инвестиционни проекти над 2,5 млн. евро, които създават най-малко 20 работни места. Това са част от инвестиционните предимства, които министър Лукарски изтъкна пред потенциалните инвеститори от Китай. По думите му данъчният режим, в съчетание с квалифицираната работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции.

Министър Лукарски посочи още, че в провежданата инвестиционна политика се предвиждат и специални мерки за стимулиране на инвеститорите съгласно Закона за насърчаване на инвестициите – ускорени административни услуги; придобиване на имоти държавна или общинска собственост при облекчени условия; финансиране изграждането на необходимата инфраструктура; финансова подкрепа за обучение на персонала и за частично възстановяване на направените задължителни осигурителни вноски, както и пакет от насърчителни мерки за приоритетни инвестиционни проекти от страна на правителството.

„Каним китайските компании с интерес към пазарите на Европейския съюз да установят свои представителства, логистични бази, производствени мощности и развойни центрове у нас. Разчитаме китайските власти да насърчават китайските фирми да инвестират в България“, заяви министър Лукарски. Той оцени високо дейността у нас на китайски фирми като „Грейт Уол Мотор Кампъни“, „Тиендзин Стейт Фармс Агрибизнес Груп Кампъни“, „Хуавей“ и „Зи Ти И“ и др., като изрази увереност, че техният пример ще насърчи и други китайски компании да инвестират у нас. Министър Лукарски увери, че страната ни е готова да окаже подкрепа на бъдещите проекти на китайските фирми в България. Като перспективни сектори той очерта машиностроенето, електрониката и електротехниката, информационните и комуникационните технологии, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, създаването на индустриални зони и високотехнологични паркове. Според министър Лукарски съществува неизползван потенциал в търговските ни отношения с Китай. Редица български стоки, които са традиционни за България и с които тя е известна на пазарите в Азия, могат по-осезаемо да присъстват на китайския пазар  - продукти от хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето и електротехниката.

 


Тагове: кмет, Шанхай, мляко
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg