EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кметът на Нови пазар против шистовия газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кметът на Нови пазар против шистовия газ

mail10:10 | 04.07.2011прегледи 764 коментарикоментари 0


Кметът на Нови пазар ще обжалва решението на МС за шистовия газ, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона. Общинският съвет в Нови пазар задължи кмета на общината да обжалва решение №427 от 16.06.2011 г. на Министерски съвет за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1 - Нови пазар", разположена на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Това стана днес с поименно гласуване на 16-те присъстващи общински съветници на провелата се извънредна сесия. Като 2 точка те записаха: "Общинският съвет налага мораториум върху проучване и добиване на нефт и природен газ на територията на община Нови пазар до изготвяне на оценка на въздействието на околната среда от независими и международни експерти".
Взетите днес решения влизат в сила в деня на приемането им, решиха още парламентаристите. 15 от тях подкрепиха решенията, а единствен се въздържа общинският съветник от "Коалиция за Нови пазар" Герго Вътков. "Ще гласувам против или въздържал се, защото не ми стана ясно как от 5 големи градове точно ние вземаме решение, без да сме наясно къде точно и какви ще бъдат тези проучвания", мотивира се Вътков.
По време на дебатите в залата бяха изслушани и становищата на проф. Георги Георгиев - нефтен геолог и проф. Константин Щерев - хидрогеолог. Те също изразиха мнение, че е необходима екологическа оценка. "Разрешението е дадено за търсене на нефт и газ, и ако някой е решил, той е сгрешил, че без екологична оценка компанията може да извършва проучвателната част, която задължително върви с провеждането на технологични опити", бе мнението на проф. Щерев.
 


Тагове: шистов газ, кмет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg