EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кмет: Културният туризъм генерира растеж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кмет: Културният туризъм генерира растеж

mail16:10 | 16.05.2016прегледи 1392 коментарикоментари 0


Културният туризъм ще продължи да генерира престиж и приходи за общините и страната, той е бъдещето и най-динамично развиващият се сегмент от световната туристическа индустрия, каза в интервю за БТА кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на УС на НСОРБ. Даниел Панов ще бъде гост на Дванадесетата световна среща на българските медии по света (17 - 21 май, Прага), организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света, на която ще се дискутира и темата за опазването на културно-историческото наследство и за културния туризъм.
"Културният туризъм носи на Велико Търново и на България не само приходи от туристическия бизнес. Той носи нещо стратегически много по-важно и ценно. Това е престижът, авторитетът, възможността по света за Старата столица и за България да се говори и мисли като за люлка на цивилизации с важен принос в световната история", коментира Даниел Панов.Той отбеляза, че идеята за популяризиране на страната като културно-историческа дестинация е възникнала в старата столица преди 13 години. 
От тогава всяка година град Велико Търново е домакин на международното изложение "Културен туризъм", в което участват стотици български общини, туроператори, посолства и международни представителства. 
Като председател на УС на НСОРБ Даниел Панов посочи, че опазването на културно-историческото наследство в продължение на десетилетия е било пренебрегван проблем, който едва напоследък започва да търси своето работещо решение. По думите му една от стъпките в тази посока е създаването на шест регионални филиала на Националния институт за недвижимо културно наследство. Според Панов подобна децентрализация ще позволи по-бърза обработка на документите за съгласувателните процедури по ремонти, укрепвания и реставрация на сгради, които имат статут на паметници на културата.
Културният туризъм е сложен и пъстър пъзел от множество различни елементи. В него свой важен принос имат не само институциите и хората от туристическия бранш, но и археолози, архитекти, музейни специалисти, експерти в рекламата, отбеляза Панов. Образованието в областта на туристическата индустрия има важен принос за подготовка на кадри с високо ниво, които ще са все по-необходими за този бранш, смята той. 
Няма "големи" и "малки" общини, има общности, които гледат реалистично на своите ресурси и с общи усилия постигат целите си, посочи председателят на УС на НСОРБ. Той заяви, че от страна на изпълнителната власт има разбиране и диалог с общините за задълбочаване на процесите на децентрализация. Доказателство е оперативната програма "Региони в растеж", по която се предвиждат милиард и половина лева за проекти, разработени от общините, каза Даниел Панов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960