EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кмет: Бъдещето на Якоруда е в туризма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кмет: Бъдещето на Якоруда е в туризма

mail09:07 | 17.01.2024прегледи 570 коментарикоментари 0


Бъдещето на Якоруда е в туризма, каза в интервю за БТА кметът на общината Мехмед Вакльов. Според Вакльов, който спечели местните избори през октомври 2023 г. и застана начело на общината, Якоруда има своите дадености, с които да привлича гости – минерална вода, природа и възможности за привличане на любители на зимните спортове и планината с даденостите на курорта Трещеник, за което вече има и инвеститорски интерес. 

Общината има проектна готовност за подобряване на инфраструктурата, каза още Мехмед Вакльов във връзка с инвестициите, които предстоят. Амбицията му е да бъдат подменени до около 70 процента от водопроводите и пътната инфраструктура в общината. За целта се предвижда кандидатстване по различни програми, с които да се осигури финансиране. 

За БТА Мехмед Вакльов коментира и безработицата в общината, финансовото състояние, в което я е заварил и плановете за развитие на Якоруда. 

Следва цялото интервю:

- В какво финансово състояние заварихте Община Якоруда при встъпването Ви в длъжност като кмет?

- За съжаление в не много добро състояние, около 1,5 млн. лева кредит, който е взет от банкова институция и около 500 000 лева задължения към различни доставчици, различни услуги за общината. Мисля, че имаше една корекция от Държавен фонд "Земеделие" около 80 000 лева по проект, изпълняван 2018 г. по Програмата за развитие на селските райони.

- Какво означават тези над два млн. лева за община като Якоруда?

- Имайки предвид, че ние имаме около един милион лева местни приходи, това е огромна дупка за нас и много трудно ще успеем да стопим тези два милиона в следващата една година. Кредитът е разсрочен, разбира се, ще успяваме да си го покриваме, водим преговори с банката за намаляване на лихвата. Ръководството сме си поставили за цел задълженията до края на годината, ако можем, да ги стопим.

- С какви цели влязохте в Община Якоруда и сега, виждайки реалността, ще успеете ли да изпълните целите, които си поставихте при встъпването Ви в длъжност?

- Хората искат на първо време пътна инфраструктура. Пътната инфраструктура в общината е в много лошо състояние, като изключим 2-3 улици в общинския център, всичко друго се нуждае от асфалтиране и от смяна на водопроводи, някъде и на канализации. Това съм им обещал на хората, в мандата, да не кажа голяма дума, но 70-80 процента от улиците, от водопроводите да успеем да ги сменим. Водопроводите са ми даже по-приоритетни от улиците, защото тези водопроводи са откакто са направени, с тези т. нар. етернитови тръби, които са доказано вредни за здравето на хората. В Якоруда и съставните населени места водата е хубава, от Рила планина, от Родопа планина, но като влезе в самите тръби, които не са подменяни от години, променя своето качество и своя вкус. 

- Тези 70 процента за цялата община ли имате предвид?

- Говоря за цялата община. Ако имаме предвидимост на национално ниво, стабилно правителство и успеем да усвоим парите, за които ще имаме право да участваме по различните програми – Програмата за развитие на селските райони, Планът за възстановяване и устойчивост, сега има една нова мярка от Министерството на финансите, с която за всяка община, по различни критерии, се отпускат различни пари, ако всичко това успеем да го усвояваме всяка година, мисля че да, можем да стигнем до 70 процента. 

- Във връзка с проектите към Министерството на финансите, кое ще е приоритетно за Община Якоруда и ще успеете ли да ги подадете в срок?

- Срокът е до март месец да подадем проектите с разрешително за строеж, това е и едно от условията на Министерство на финансите. Ние ще се справим в срок, с едни проекти сме готови, за други имаме още малко подробности, но ще се справим в срок, защото тези пари са жизненоважни за цялата община. Всичко е в инфраструктурни проекти – водопроводи и пътна инфраструктура. 

- Безработицата в Община Якоруда е висока, какви са шансовете за развитие на общината, за да има работа за местните хора?

- Както казах и в кампанията на хората, и сега, когато се виждаме с тях, ние улиците и водопроводите ще ги направим. Наистина огромен проблем е безработицата, огромен проблем е да задържим младите хора да останат в населените места, да им предоставим работа, която да успеем да покрие нуждите на едно млади семейство. Това е трудният въпрос, но Община Якоруда има своите природни дадености. Според мен, казал съм го неколкократно, бъдещето е в туризма. Имаме минерална вода, която е с дебит 13 литра в секунда, хипертермална вода 42 градуса по Целзий, с много добри свойства, лекува няколко различни болести. Вече дори имаме интерес от инвеститори, които се интересуват дали може да си партнират с Общината, за да инвестират при нас. 

Отделно имаме и курорта Трещеник, който в миналото има изградена писта, която, за съжаление, не е пусната в експлоатация, но тя е почти готова, на нея трябва да се сложи само един лифт. Разговаряме с инвеститора, на когото е собственост самата писта. В момента разговорите са в доста напреднала фаза и аз мисля, че можем заедно да направим това в следващия мандат. Отделно Якоруда, местността Трещеник, местността Нехтеница, е едно разклонение за туристи, планинари, които обичат природата – и за Седемте рилски езера, и за хижа "Македония", така че в тази посока водим разговори.

- Наскоро мисля, че в Трещеник пуснахте за първи път от 10 години малка детска писта?

- Да, преди години е имало ски влек, писта, която е около 500 метра. Съумяхме да възстановим влека, взехме още един за една напълно детска писта, за начинаещи, така че в момента работят и се надяваме природата да е благосклонна и да се радват децата. Тези писти са безплатни за всички деца на Община Якоруда. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg