EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Климат & мигранти основни теми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Климат & мигранти основни теми

mail15:06 | 05.07.2019прегледи 1460 коментарикоментари 0


Финландия на 1 юли пое ротационното председателство на ЕС от Румъния.

Централна тема на шестмесечното финландско председателство ще бъде насърчаването на "глобалната лидерска роля на ЕС в действията за опазване на климата".

Това означава и поемане на задължение до 2050 г. да бъде постигната климатична неутралност, заяви в реч във финландския парламент миналата седмица премиерът Анти Рине. 

Мотото на финландското председателство е "Устойчива Европа - устойчиво бъдеще".

Като част от усилията да бъде вярна на тази идея, Финландия реши да се откаже от подаръците, които прави председателството - като вратовръзки и шалове. Спестените 500 000 евро ще бъдат използвани, за да се компенсира въглеродният отпечатък от полетите, с които ще пристигат делегатите на европейските срещи във Финландия.

Финландия поема ротационното председателство на ЕС

В статия, поместена на сайта на финландското председателство, Рине отбеляза, че млади хора в ЕС и други страни се събират пред "националните парламенти, за да покажат какво мислят по големия въпрос, който ги тревожи: кризата с климата".

Той имаше предвид протестите, организирани се под мотото "Петъци за бъдещето", вдъхновени от шведската екоактивистка Грета Тунберг.  "По време на финландското председателство не само ще чуем тревогите на младите хора, но и ще отговорим на тях", написа Рине.  Сред другите ключови теми за следващите шест месеца са решенията за бюджета на съюза за периода 2021-2027 г. 

Друга тема в дневния ред на финландското председателство е необходимостта да бъдат защитени общи европейски ценности като върховенството на закона, човешките права, равенството и демокрацията.

Миграцията е друга тема, по която Финландия има интерес да има напредък, въпреки безизходицата около Общата европейска система за убежище. През 2015 г. Финландия донякъде се оказа неподготвена за наплива на мигранти по време на миграционната криза, каза Тиликайнен./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1012