АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Кланиците и производство на месо у нас



През 2019 година на територията на страната са работили 85 кланици – с 6 броя повече в сравнение с 2018 година. Произведеното месо в кланиците е 87 870 тона или с 2.8% по-малко от 2018 година. Броят на закланите животни през 2019 г. намалява с 3.3%. Закланите животни директно в стопанства през 2019 г. са 930.3 хил. броя - с 12.0% повече в сравнение с предходния период, a произведеното месо в стопанствата (24 013 тона) е с 24.9% повече. През 2019 година от анкетираните 85 кланици 43 са декларирали, че извършват клане на говеда. В 74 кланици се колят свине, в 53 – дребен рогат добитък (ДРД), а в 7 – биволи и еднокопитни. Кланиците, специализирани за клане само на свине, са 25.
През 2019 година закланите говеда в кланици са с 20.1% по-малко в сравнение с 2018 година, като и общото им кланично тегло намалява с 22.2%. Увеличава се броят на закланите телета в категорията до 8 месеца, а броят на младите говеда от 8 до 12 месеца намалява. Броят на закланите крави намалява с 23.0% в сравнение с предходния период. Намалява със 17.4% броят на закланите овце, както и произведеното месо (-9.2%). Произведеното свинско месо е с 0.9% по-малко в сравнение с 2018 година. Броят на закланите угоени свине се увеличава с 1.3%, но произведеното от тях месо намалява с 0.6 % спрямо 2018 година. При биковете и воловете се наблюдава намаление при закланите животни и на кланичното тегло съответно с 22.8% и 20.2% спрямо 2018 година.
Юридически статут на кланиците през 2019 година
През 2019 година кланиците, регистрирани като търговски дружества, са с 5 повече спрямо 2018 година. В тях са заклани 1 330.8 хиляди броя животни и е произведено 75 771.9 тона месо. Запазва се броят на регистрираните като еднолични търговци (ЕТ) кланици, като в тях са заклани 184.2 хиляди броя животни и е добито 12 006.2 тона месо.
Промишлено производство на месо през 2019 година по статистически райони (NUTS 2)
Водещо място в промишленото производство на червено месо през 2019 година заема Южният централен район с 23.2% от общо произведеното месо и с дял 22.2% от добитото свинско месо за страната. Следва Северният централен район с дял 23.6% от общо произведеното месо и 22.6% от добитото свинско месо. Североизточният район заема 17.3% от общото производство на червено месо, а Северозападният район – 16.0%. Следва Югоизточният район – с дял 14.2% и Югозападният район – с дял 5.0% от произведеното общо месо и месо от свине.
Общо производство на червено месо в страната през 2019 година Общо добитото месо от ЕРД, свине и ДРД в страната през 2019 година, съгласно предоставените данни от кланиците и животновъдните стопанства, е 111 883.9 тона, което е с 2.0% повече спрямо 2018 година. През 2019 г. промишлено произведеното месо (87 870 т) представлява 78.5% от количеството произведено червено месо в страната. Делът на свинското месо от кланиците достига 96.0% от общо добитото свинско месо.
Произведеното месо от ЕРД и еднокопитни през 2019 година е с 4.0% повече спрямо 2018 година. Произведеното месо от овце и кози се увеличава с 6.2% в сравнение с 2018 г., а свинското месо се увеличава с 1.1% през изследвания период.
С 2.0% се увеличава броят на закланите животни през 2019 г. спрямо 2018 година. Закланите говеда са със 7.4% повече, а свинете са повече с 3.5%. Закланите кози в сравнение с предходната година са с 3.1% повече, а броят на овцете намалява с 0.8%.
Вътрешно потребление на месо в България
През 2019 година вътрешното потребление на червено месо се увеличава с 3.2% в сравнение с 2018 година. През 2019 година намалява износът на червено месо с 22.1%, а при вноса се наблюдава увеличение от 2.7% в сравнение с предходната година.
Източник: МЗХГ, Асоциация на месопреработвателите в България
Tweet |
|