EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайските електробуси в ЕС тръгват от БГ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайските електробуси в ЕС тръгват от БГ

mail17:15 | 08.01.2013прегледи 1423 коментарикоментари 0


Китайският автомобилен производител BYD (Build Your Dreams), подкрепян от Уорън Бъфет, съобщи, че е получил официално разрешение да продава електрическите си автобуси във всички страни от ЕС, предаде Reuters. Разрешението става факт седмици, след като BYD обяви плана си да сглобява електрически автобуси в България. То ознаменува най-новите усилия на компанията да използва потенциала на зелените автомобили в чужбина. BYD рекламира електрическите си автомобили в Холандия, Финландия, Дания, Канада, Уругвай, САЩ и в други страни. Заводът на компанията в България, който може да произвежда 40-60 автобуса месечно, се очаква да представи първия си електрически автобус образец през февруари, според агенция Синхуа. През октомври BYD получи поръчка за 50 електрически коли за компанията за "зелени" таксиметрови услуги в Лондон greentomatocars.
Build Your Dreams ще изгради завода в Брезник. Половината от капитала на смесеното дружество е на китайската компания, а другата на българската група от енергийния сектор, според президента и главен изпълнителен директор на Булминерал Александър Усачев, цитиран от агенция Синхуа.
{advertise]Мощността на завода за електрическите коли ще бъде определена през пролетта, коментира Усачев. Стойността на инвестицията не се уточнява, отбелязва АФП. BYD се котира на Хонконгската фондова борса и акционер в нея, както се спомена,  е американският милиардер Уорън Бъфет. Това е вторият китайски автомобилостроител, навлязъл в България, след Great Wall Motor, който през февруари 2012 година откри официално първия си завод за сглобяване на китайски коли в Европа, в Баховица, край Ловеч. Китай е най-големият пазар за автомобили в света, където обаче 70% от марките са чуждестранни, припомня Франс прес.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1067