EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайските банки ограничават кредитирането

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайските банки ограничават кредитирането

mail17:14 | 26.01.2010прегледи 522 коментарикоментари 0


Няколко банки в Китай временно преустановиха отпускането на кредити до края на месеца, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници. Теоретично това може да бъде една от първите стъпки към ограничаване на кредитния поток, който стимулира бързия икономически ръст, отбелязва изданието.
Традиционно китайските банки отпускат повече кредити именно в началото на година. Въпреки това, правителството може да се опита да ограничи увеличаването на кредитния портфейл. Преди седмица от Китайската банкова регулаторна комисия заявиха, че за цялата година обемът на новите кредити в юани не трябва да надвишава 7,5 трлн. Сумата е по- малка в сравнение с отпуснатите заеми през 2009 г., чиито общ размер възлиза на 9,59 трлн. юана, но и двойно повече в сравнение с 2008 г.
В резултат на това от главния офис на Industrial & Commercial Bank of China – най- големият кредитор в страната, призоваха подразделенията си в Пекин да спрат да отпускат нови кредити.
Официален представител на друга банка - China Citic Bank Corp., заяви, че издаването на нови кредити в Шанхай е преустановено, тъй като местните офиси на банката са изчерпали  месечната си квота. Това не се отнася за офисите извън Шанхай, коментира източникът на изданието, подчертавайки, че от следващия месец отново ще бъдат отпускани кредити. Източникът на WSJ потвърди още, че банката, в която работи, е получено правителствено разпореждане „да бъде контролирана скоростта на отпускане на кредити през годината.”
През първите две седмици на 2010 г. банките в Китай са отпуснали кредити на стойност над 1 трлн. юана. Това значително надвишава средномесечния показател за втората половина на 2009 г., когато банките са отпуснали около 400 млрд. юана.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg