EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайски купувачи за "Горубсо Мадан"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайски купувачи за "Горубсо Мадан"?

mail09:10 | 14.03.2012прегледи 990 коментарикоментари 0


Валентин Захариев, собственик на двете бедстващи компании Горубсо Мадан и ОЦК Кърджали е разговарял с големи китайски компании в сферата на металургията за евентуална продажба на фирмите си. Това научи EconomyNews.bg от свои източници. След първоначалният интерес китайците се отказали от по-сериозни разговори, тъй като според тях Захариев е „неопределен” в своите намерения. Той показвал желание да продава двете дружествата, но твърде условно. Въпросните китайски компании са с добри позиции в Африка и въпреки желанието да се установят и в България, се оттеглят.
През късното на лято на миналата година Захариев според регионални медии в Кърджали, водил и индийски инвеститори на оглед на комбината и мината, но пак без конкретен резултат.
Миньори и служители в двете дружества стачкуват вече втора седмица, тъй като не са получавали заплати от месеци.
„До средата на миналата година миньорите взимаха приемливи заплати от 1000-1200 лв. Впоследствие започнаха да получават под минималната работна заплата”, коментира депутатът от БСП в Кърджали Димчо Михалевски пред EconomyNews.bg. Обяснението на ръководството е липса на пари – както в ОЦК Кърджали, така и в „Горубсо – Мадан”. Въпреки че състоянието на Валентин Захариев се оценява на около 133,5 млн. лв., предприемачът обяви, че „няма пари” за заплати и ще се наложи изтегляне на кредит.
Според различни информации обаче минният магнат е затънал в дългове – освен че трябва да изплати 1 110 000 лв. за заплати на металурзите в ОЦК, има и неизплатени концесионни такси за находищата „Крушев дол” и „Петровица”.
Синдикатите обаче не приемат това обяснение. Те смятат, че се повтаря схемата от срива на „Кремиковци”. Източване на фирмите с различни счетоводни техники, обявяване на счетоводни загуби въпреки високите цени на цветните метали на световните борси. От друга страна, се търси купувач, засега неуспешно.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg