EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайската инвестиция в Пирея блокирана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайската инвестиция в Пирея блокирана

mail13:35 | 10.04.2019прегледи 809 коментарикоментари 0


Гръцки бюрократи издигнаха огромна пречка пред една от най-големите инвестиции на Китай в Европа, пише "Уолстрийт джърнъл", цитиран от "Катимерини". Публикацията коментира решението на гръцкия Централен археологически съвет да подкрепи обявяването на голяма част от пристанището Пирея за археологически обект, като по този начин ще предизвика голямо забавяне на китайския инфраструктурен проект, предаде БТА. Според вестника последната демонстрация на сила на гръцката археологическа служба ще усили дългогодишното недоволство на Китай от бавния прогрес на проектите му в Гърция. Пред "Уолстрийт джърнъл" представители на китайската компания "Коско" са заявили, че ще направят някои корекции в плановете си, но са подчертали, че проектът може да бъде реализиран само в цялост, а не частично.

"Уолстрийт джърнъл" пише, че "компании от западните страни избягват Гърция от години, ужасени от десетилетията икономически неблагополучия и прочутата бюрокрация на страната". Припомня се, че през 2016 г. "Коско" придоби мажоритарния дял в пристанището Пирея. Една година по-късно "правителството на СИРИЗА упражни правото си на вето срещу решението на ЕС да осъди нарушенията на човешките права в Китай, действие, което критиците му коментираха, че има за цел да спечели благоразположението на Пекин - обвинения, които правителството отхвърля".

Представител на "Коско" е изразил учудването на компанията от решението на гръцкия археологически съвет при положение, че пристанището Пирея работи от десетилетия, без от това да произтече някакво археологическо безпокойство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg