EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Китайската бизнес активност се забави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайската бизнес активност се забави

mail17:01 | 15.09.2017прегледи 10488 коментарикоментари 0


Китайската бизнес активност се забави изненадващо през август, което е сигнал, че нарастващите разходи по заемите и рестриктивната политика на властите в Пекин по отношение на пазара на недвижими имоти вероятно ще има по-силен негативен ефект върху втората по сила световна икономика, от колкото се очакваше, показват данни на Националното статистическо бюро, цитирано от БНР.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през август с едва 6,0% на годишна база при очаквания за нарастване с 6,6% и след повишение с 6,4% месец по-рано, отбелязвайки по-този начин най-слабо подобрение от девет месеца насам (от края на 2016-а година). От началото на годината растежът на китайското производство се забави до 6,7% при осреднена прогноза на финансовите пазари за запазване на темпото на растеж от 6,8%, отчетено през първите седем месец.

Продажбите на дребно, подобно на индустриалното производство, също отчитат забавяне на темпото на растеж през август до 10,1% от 10,4% през юли при очаквания за повишение с 10,5%, докато търговията на дребно от началото на годината се увеличи с 10,4%, съвпадайки с очакванията и след аналогичен растеж, отчетен през периода януари – юли.

В същото време дълготрайните бизнес инвестиции през първите осем месеца на годината отбелязаха най-слаб растеж от 18 години насам, повишавайки се с едва 7,8% при очаквания за нарастване с 8,2%  и след тяхно повишение с 8,3% през периода януари – юли. Трябва да се има предвид, че дълготрайните бизнес инвестиции представляват един от ключовите двигатели за китайския икономически растеж, като тяхното повишаване от началото на годината е най-слабото от края на 1999-а година насам.

Растежът на инвестициите в частния сектор се забави рязко до 6,4% от 6,9% през първите осем месеца на годината, като именно те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. Инвестициите в сектора на недвижимите имоти през първите осем месец на годината запазват относително слабото темпо на растеж от 7,9%, отчетено през периода януари - юли, тъй като китайските власти продължават политиката на охлаждане на прегряващия жилищен пазар, подсилвайки очакванията за негово по-нататъшно забавяне през втората половина на 2017 година.

Всички данни са по-слаби от прогнозите и предполагат, че вътрешното китайско търсене (потребление) може и да не бъде толкова добро, колкото предполагаха предишни икономически индикатори. Въпреки че официални власти в Пекин обвиняват за това лошото време в края на лятото, редица икономисти и анализатори продължават да очакват забавяне на китайския икономически растеж през втората половина на годината, след като през първите шест месец БВП нарасна изненадващо силно с 6,9% – над целта на управляващите за икономически растеж от 6,5% през цялата настояща година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg