EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай:Отново спад в износ & внос

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай:Отново спад в износ & внос

mail17:14 | 09.12.2015прегледи 2811 коментарикоментари 0


Китайският внос и износ отново са отбелязали спад през месец ноември, съобщава AFP, като се позовава на информация от китайските митници. По техни данни, вносът е спаднал с 5,6 % до 910 милиарда юана (142 милиарда долара), а износът се е свил с 3,7 % до 1,25 трилиона юана, въпреки че стойностите са по-високи от прогнозираните, а спада е по-малък, отколкото за октомври.Ето и повече подробности.

Международната търговия на Китай остана слаба през ноември, поставяйки под ново съмнение надеждите, че втората по сила световна икономика ще започне да се подобрява през последното тримесечие на годината на фона на предприетите от властите в Пекин серия стимулиращи мерки, отбелязва експерти.

Износът на Китай се сви през ноември с 6,8% на годишна база след спад с 6,9% през октомври и при прогноза за по-скромно понижение с 5 процентни пункта, показват данни на Генералната митническа администрация. Влошаването на китайския износ за пети пореден месец е сигнал, че икономиката на страната продължава да страда от слабото търсене и потребление в световен план.

В същото време вносът се понижи за 13-ти пореден месец, свивайки се с 8,7% на годишна база при прогноза за понижение с 11,9% и след спад с 18,8% през предходния месец. Въпреки по-сдържаното от очакваното влошаване на вноса, редица икономисти и анализатори не са сигурни, дали това е сигнал за възможно подобрение на слабото вътрешно потребление в Китай, което беше едни от ключовите фактори за спада на световните цени на суровините до многогодишни дъна.

Солидният спад на износа доведе до свиване на търговският излишък на Китай през ноември до 54,10 млрд. долара от рекорден излишък в размер на 61,64 млрд. долара през октомври и при прогноза за разширяване на позитивни търговски баланс до 64,0 млрд. долара.

Китайското търговско представяне остава слабо, като стойността на търговията вероятно ще се понижи с 8% за цялата 2015-а година след повишение с 3,4% през предходната година, потвърждавайки пределно ясно, че слабото представяне на промишления сектор е основна движеща сила за слабото вътрешно потребление на суровини, посочи Зу Хао - икономист в сингапурския клон на немската банка Commerzbank.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038