EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

Китай:нов спад в промишлеността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай:нов спад в промишлеността

mail17:10 | 02.03.2016прегледи 903 коментарикоментари 0


Активността в промишления сектор на Китай се сви през февруари за седми пореден месец, достигайки най-ниско ниво от близо четири и половина години насам, което е знак, че втората по сила икономика в света продължава да изпитва сериозни затруднения в началото на настоящата година, предполагайки че властите в Пекин ще трябва да предприемат нови стимулиращи мерки, за да избегнат опасността от по-дълбоко забавяне на икономическия растеж.

Според китайската официална статистика промишленият PMI индекс се понижи през февруари до 49,0 пункта от 49,4 пункта в началото на годината при прогноза за по-сдържано понижение до 49,3 пункта. Това представлява свиване на промишлената активност в Китай за седми пореден месец (задържане на индекса по важното ниво от 50 пункта) и най-ниско ниво на индекса от ноември 2011 година.

Солиден спад до 48,6 от 49,5 пункта бележи индексът, измерващ новите поръчки в промишления сектор, докато производственият иднекс се понижи до 50,2 пункта от 51,4 пункта през предходния месец.

Поредно влошаване на бизнес активността отчита и последно проучване на компанията Caixin Insight Group и на агенция Markit, според което индексът PMI в промишлената сфера, обхващащ предимно средните и по-малки по размер частни китайски компании се понижи през февруари до петмесечно дъно от 48,0 пункта спрямо 48,4 пункта през януари при очаквания за спад до 48,3 пункта и остава в негативна територия (под важното ниво от 50 пункта) за дванадесети пореден месец.

"Индексите във всички важни подкатегории, включващи производството, новите поръчки и трудовата заетост сигнализират, че условията в този важен за китайската икономика сектор се влошават", посочи Хи Фан, главен икономист в компанията Caixin Insight Group.

И двете проучвания показват, че условията в китайския пазар на труда продължават да се влошават и представляват предизвикателство пред политиците в страната, които финализират следващия петгодишен план за развитие на страната преди парламентарното заседание в Пекин, стартиращо на 5-и март.

Според компанията Caixin средните и малко по размер компании са съкращавали през февруари работни места с най-солидно темпо от януари 2009 година насам (спад на съответния индекс до 46,0 от 47,0 пункта), когато Китай и редица други водещи икономики се намираха в много трудно икономическо положение, следвайки глобалната финансова криза от есента на 2008 година.

Поредното влошаване на промишлената активност е ново доказателство за мудното представяне на китайската икономика, въпреки че икономистите и анализаторите са предпазливи относно интерпретацията на тези данни, визирайки сезонните фактори, които може би са повлияли върху последното проучване, а именно факта, че повечето промишлени предприятия бяха затворени за официалната едноседмична почивка за Лунната нова година, стартирала на 8-и февруари.

Междувременно индексът PMI на китайската официална статистика, измерващ активността в сферата на услугите, се понижи през февруари до 52,7 пункта от 53,5 пункта през януари. Въпреки че този ключов за китайската икономика сектор остава в експанзия (индекс над важното ниво от 50 пункта), данните за февруари са най-слаби от края на 2008 година.

С оглед на продължаващото рязко влошаване на промишлената активност в Китай от средата на миналата година насам, секторът на услугите остава ключов източник за икономическия растеж и за трудовата заетост в страната. Но все повече анализатори и икономисти започват да се чудят колко дълго време този важен сектор ще остане в експанзия и ще устои на влошаващите се условия в промишлеността и на повишаващата се безработица./Infostock


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4276