EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Китай:Втора година спад на износа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай:Втора година спад на износа

mail13:45 | 17.01.2017прегледи 1764 коментарикоментари 0


През 2016 година експортът на Китай се влоши за втора поредна година с оглед на продължаващото слабо глобално търсене, като в същото време официалните власти в Пекин се страхуват, че могат да бъдат изправени пред търговска война със САЩ, която да утежни допълнителни перспективите за международната търговия на втората по сила световна икономика и през новата година.

Китайският износ се понижи през цялата отминала година със 7,7%, докато вносът спадна с 5,5 на сто, като това представлява намаляване на износа за втора поредна година и негово най-солидно влошаване след глобалната финансова и икономическа криза през 2009-а година,  показват данни на Генералната митническа администрация.

Само в рамките на последния месец на 2016-а година експортът на втората по сила икономика в света се сви с 6,1% спрямо година по-рано при очаквания за понижение с около 4,0%, след като през ноември износът се повиши плахо с 0,1% за пръв път от осем месеца насам. Вносът през декември пък нарасна с 3,1% след скок с 6,7% месец по-рано при средна прогноза за повишение с 3 на сто.

Изненадващо рязкото понижение на експорта доведе до свиване на търговския излишък на Китай през декември до 40,82 млрд. долара от 44,23 млрд. долара през ноември, като мнозинството анализатори и инвеститори очакваха излишък в размер на 47,55 млрд. долара.

Новите данни подсказват, че износът, който по принцип е един от важните генератори за икономическия растеж, продължава да вреди на общото представяне на китайската икономика на фона на все още мудната глобална търговия. В същото време обаче, подобрението на импорта през последните месеци на изминалата година е позитивен знак за водената от властите в Пекин политика, целяща икономически растеж, базиран на вътрешното търсене и потребление и е в резултат на солиден внос на суровини, включващи стомана, въглища, соя и цветни метали, въпреки рязката обезценка на китайския юан.

Източник:БНР


Тагове: Китай, износ, спад
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg