EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Китай:Бизнес активността се забавя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай:Бизнес активността се забавя

mail10:35 | 16.08.2018прегледи 752 коментарикоментари 0


Според  данни на Националното статистически бюро на Китай бизнес активността в страната продължава да се забавя в началото на Q3. Дълготрайните бизнес инвестиции нараснаха през периода януари - юли с едва 5,5% спрямо година по-рано след повишение с 6,0% през първото полугодие и очаквания за запазване на нивото на растеж от 6%. Влошаването на дълготрайните инвестиции до най-слаб техен растеж от края на 1999-а година насам е в резултат на предприеманите от правителството ограничаващи мерки на силното в последните години кредитиране от страна на местните власти на проекти, стимулиращи икономическия растеж.

Растежът на разходите за инфраструктура, които са важен икономически двигател, се забавиха още по-рязко до 5,7% през първите седем месеца а годината от 7,3% през периода януари - юни. В същото време инвестициите в недвижими имоти скочиха с 13,2% спрямо година по-рано (близо двегодишен връх) от растеж с 8,4% през първото полугодие.

През юли ръстът на индустриалното производство остана в двугодишното юнско дъно от 6,0% (спрямо юли 2017-а) при осреднена прогноза за повишение с 6,3%. Слабият ръст се дължи отчасти на политиката на властите в Пекин за ограничаване на замърсяването на околната среда, както и на несигурните търговски перспективи с оглед на търговската война със САЩ. През първите седем месеца на годината индустриалното производство нарасна с 6,6% спрямо година по-рано след повишение с 6,7% през шестте месеца до края на юни.

Изненадващо забавяне отчетоха и продажбите на дребно, като през юли те нараснаха с 8,8% на годишна база при очаквания за повишение с 9,1% след растеж с 9,0% през юни. За периода януари - юли продажбите на дребно се увеличиха с 9,3% , докато осреднените прогнози на финансовите пазари бяха за запазване на темпото на растеж от 9,4%, отчетно през първите шест месеца на годината. На този етап не е ясно дали нежеланието на потребителите да пазаруват се дължи на влошаване на вътрешната икономическа среда, или на тревогите за търговска война в САЩ.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905