EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай – с огромен облигационен апетит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай – с огромен облигационен апетит

mail15:30 | 12.04.2011прегледи 687 коментарикоментари 0


Китай ще продължи да купува испански държавни облигации и да инвестира в реформата на испанската банкова система, обеща китайският премиер Вън Цзябао, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той каза това на среща с испанския си колега Хосе Луис Родригес Сапатеро, който е на работно посещение в Китай. Вън припомни на Сапатеро, че страната му през 2010 година два пъти е купувала испански дългови книжа и възнамерява да прави това и в бъдеще, тъй като "Испания е най-близкият приятел на Китай в Европа". Той подкрепи и увеличаването на вноса на готова продукция от Испания, включително на селскостопански стоки.
Сапатеро покани Китай да участва в приватизацията на испански пристанища и летища, за развитие на туристическия обмен и укрепване на спортните контакти. По данни на испанското правителство Китай в момента притежава 12 процента от испанските облигации на стойност 25 милиарда евро. Китай ще помогне на Испания при финансирането на преструктурирането на испанските банки, посочва ИТАР-ТАСС, позовавайки се на испански медии. След като миналата седмица Португалия поиска извънредна финансова помощ от Европейския съюз, редица големи инвестиционни фондове започнаха спекулации срещу Испания. Според експерти най-уязвимото звено от финансовия пазар на еврозоната е банковият сектор, тъй като редица банки в региона понесоха големи загуби заради краха на националните пазари на недвижими имоти.
Междувременно Гърция отправи призив за изкупуване на нейни облигации от Китай, за да може страната да преодолее дълговата криза и да възвърне доверието на международните пазари към нея. Това заявил за китайски вестник гръцкият държавен министър Харис Памбукис, който е на официално посещение в Пекин, съобщи агенция АНА-МПА.
Изкупуването на гръцки облигации от Китай ще помогне и за стабилността на еврозоната, една стабилна еврозона ще помогне и на стабилността на китайската икономика, казал Памбукис и добавил, че Гърция ще отвори икономиката си за инвестиции от Китай. При посещението си в Атина миналия октомври китайският премиер заяви, че неговото правителство е готово да изкупи гръцки облигации, след като Гърция се завърне на пазарите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161