EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай ще забави растежа си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай ще забави растежа си

mail17:45 | 20.12.2017прегледи 17061 коментарикоментари 0


Икономическият растеж на Китай се очаква да се забави през следващите две години главно поради затягане на вътрешната парична и лихвена политика, посочва Световната банка в свой актуализиран анализ за втората по сила световна икономика, публикуван във вторник.

Базираната във Вашингтон организация отбеляза, че икономиката на Китай е останала силна през отминаваща година, подкрепена от нарастващите доходи на домакинствата и от подобряването на външното търсене. С оглед на това Световната банка повиши леко прогнозата си за растежа на БВП през 2017-а до 6,8% от 6,7%.

Банката също така каза, че бизнес настроението се е засилило, създаването на работни места е продължило да се ускорява, а капиталовите изходящи потоци са се стабилизирали, докато местната валута (китайският юан) е поскъпнала спрямо щатския долар.

Въпреки всички това СВ предвижда ръстът на китайската икономика да се забави до 6,4% през следващата година и до 6,3% през 2019 година, като тези прогнози са аналогичните на направените през октомври.

Според Световната банка благоразумната парична и лихвена политика, по-строгото регулиране на финансовия сектор и продължаващите усилия на правителството да ограничи темповете на задлъжнялост и нивата на финансов ливъридж се очаква да допринесат за това прогнозирано забавяне на икономическия растеж.

Намаляването на фискалната и финансовата уязвимост вероятно ще доведе до по-бавен растеж на БВП в близко бъдеще, но ще подобри дългосрочните икономически перспективи на Китай, прогнозира важната международна институция.

Световната банка също така отбеляза, че благоприятните икономически условия правят настоящото време доста подходящо за по-нататъшно намаляване на макроикономическите уязвимости и за провеждането на реформи, насочени към по-качествено, по-ефективно, по-справедливо и по-устойчиво развитие, както подчерта и самият китайски президент Си Дзинпин по време на 19-ия конгрес на управляващата Комунистическа партия, проведен през октомври.

Според базираната във Вашингтон финансова институция основното предизвикателство пред Китай е именно преходът към по-справедлив и по-устойчив икономически растеж.БНР


Тагове: Китай, растеж
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165