EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китай увеличи вноса на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай увеличи вноса на петрол

mail13:07 | 11.03.2016прегледи 969 коментарикоментари 0


Най-големият потребител на енергоресурси в света – Китай увеличи вноса на суров петрол. През февруари тази година показателят е с една четвърт по-голям от аналогичния период през 2015 г. и съставя 31.8 милиона тона, пише Российская газета, цитирана от Фокус. Новините от Китай дават на петрола шанс да повдигне цената си. В момента след най-големия си спад от 20 януари (27 долара на барел), цената на петрола марка „Брент“ е 41 долара. Според китайския анализатор Гао Цзян вносът на петрол в Китай се е увеличил повече от очакваното от пазара. Според него този скок на вноса е свързан с падането на цените през януари – ниските цени са направили апетита на китайските компании към суровината висок.
Същевременно износът на преработени петролни продукти от Китай продължава да пада вече втори месец подред. През февруари той бе 3 милиона тона. Експертите смятат, че настоящото повишаване на цените на петрола правят продажбата му вътре в страната по-изгодна. В резултат потреблението на енергоресурси в страната, въпреки опасенията на световния пазар, постепенно набира оборот.
„Китайският фактор е един от най-важните за световния пазар на енергоносители. Мнозина говорят за забавяне на ръста на китайската икономика, но това не означава забавяне на употребата на петрол“, заяви водещият експерт от петролния бранш в Русия Рустам Танкаев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg