EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай увеличава още мита от 1-ви юни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай увеличава още мита от 1-ви юни

mail11:42 | 16.05.2019прегледи 749 коментарикоментари 0


Китай ще увеличи митата върху вноса на американски стоки на стойност 60 млрд. долара до 25% от досегашните техни нива в размер между 5% и 10%, като новите тарифи ще влязат в сила на 1 юни, съобщи китайското финансово министерство, цитирано от местни медии. Властите в Пекин също така ще добавят към списъка с високите мита 5140 вида стоки, произвеждани в САЩ.

Решението е в отговор на наложените от Вашингтон на 10 май митнически тарифи от 25% върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, които преди това бяха облагани с мита от 10%.

Подобно на високите тарифи на Вашингтон, новите китайски мита няма да се отнасят за американските стоки, които до края на месец май ще се намират в транзит. Високите тарифи ще засегнат продукти, напускащи бреговете на САЩ на 1 юни и след тази дата, което сякаш дава известно време (няколко седмици) на двете водещи световни икономики да се опита да договорят търговско споразумение.

Въпреки това компаниите ще могат да изпращат заявления за освобождаване от допълнителните тарифи, което би могло да ги освободи от облагане с новия по-висок данък в рамките на една година, посочват китайски медии.

Главният редактор на китайския таблоид Global Times – Хи Сицзин, който е известен с тесните си връзки с управляващата Комунистическа партия, написа в Туитър, че Китай може да предприеме и по-нататъшни наказателни мерки през следващите дни и седмици.

Според него Пекин може да спре да купува селскостопански продукти и енергия от САЩ, както и да ограничи американски търговски услуги с Китай и да намали поръчките за покупки на самолети „Боинг“. Ху Сицзин добави, че експертите в страната дори обсъждат възможността за дъмпинг на американските държавни ценни книжа (за продажбата на притежаваните от Китай американски облигации ПОД техните пазарни цени !!!).

Решението е факт, след като малко по-рано американският президент Доналд Тръмп предупреди, че Пекин ще „пострада много лошо“, ако Китай въведе контрамита и не сключи търговска сделка с Вашингтон.

„Заявявам открито на президента Си Цзинпин и на всичките мои много приятели в Китай, че Китай ще пострада много лошо, ако не се сключи сделка, тъй като компаниите ще бъдат принудени да напуснат Китай за други страни. Твърде скъпо ще е да се купува в Китай. Вие имахте почти завършена сделка, от която се отказахте“, написа Тръмп в Туитър.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg