EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай увеличава добива на слънчева енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай увеличава добива на слънчева енергия

mail15:45 | 17.07.2013прегледи 459 коментарикоментари 0


Към 2015 година Китай планира да увеличи мощностите си да добив на енергия от слънцето до 35 гигавата, обяви в комюнике, цитирано от световните агенции, Държавният съвет на страната (правителството - бел. ред.). Предишните планове на властите в Пекин бяха за достигане на мощности за 21 гигавата. Обявената мярка цели да бъде стимулиран бизнесът на местните компании, които произвеждат оборудване за производството на слънчева енергия. "Китайските производители изпитват отрицателни последици от свиването на световното търсене, както и от частни търговски спорове", се допълва в съобщението.
Правителството планира и да въведе мерки за стимулиране на продажбите на малки слънчеви генератори и подмяната на остарели производствени мощности". То призова банките да кредитират големите и перспективни производители на слънчеви панели. Китай води спорове с европейските страни по цените на доставяните от него слънчеви панели на пазара на Стария континент. Според редица страни от ЕС китайската продукция е с по-ниски цени, а това нарушава правилата на свободната конкуренция и пряко засяга европейските компании, специализирани в този сектор.
В началото юни Европейската комисия обяви, че въвежда временни антидъмпингови мита срещу китайските слънчеви панели въпреки неотдавнашните колебания на редица страни от ЕС и опасенията от отметни репресивни търговски мерки на Китай. "Европейската комисия реши единодушно да наложи антидъмпингови мита върху китайските слънчеви панели", обяви еврокомисарят за търговията Карел де Гухт на 4 юни.

Европейската изпълнителна власт гласува за постепенни мерки: първо от 6 юни ще бъде наложено мито от 11,8 на сто, а след това то ще достигне 47,6 на сто средно от 6 август, ако Комисията не успее да се споразумее с Пекин.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1055