EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай със своя операционна система

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай със своя операционна система

mail17:00 | 28.08.2014прегледи 879 коментарикоментари 0


През октомври тази година китайските програмисти ще представят пред обществеността нова операционна система. Вестник"Хуанцю шъбао", цитиран от ИТАР-ТАСС, пише, че това ще позволи да се премахне монополното положение на Microsoft на китайския софтуерен пазар.
"Новата система първоначално ще бъде достъпна само за настолни компютри, а по-късно ще може да се инсталира на смартфони и други мобилни устройства", уточни експертът от Китайската академия по инженерство Ни Гуанан, ръководещ екипа, разработил новата операционна система. "Възнамеряваме да се конкурираме с Microsoft, Apple и Google", допълни той. Ръководителят обаче признава, че в момента проектът не разполага с достатъчно средства, за да бъдат извършени някои изследвания. Неговото развитие е затруднено и от разнопосочните мнения в екипа от програмисти по редица въпроси.
Това не е първият опит на Китай да се откаже от софтуер, създаден от чуждестранни компании. Разработването на нови видове собствени операционни системи в Китай се ускори, след като бе публикувана информация за американска секретна програма за електронно следене, с кодовото име "Призма" (PRISM). За съжаление Китай все още не е успял да създаде операционна система, която да стане популярна сред населението, отбелязва ИТАР-ТАСС. Според експерти преминаването на китайските потребители към алтернативен софтуер се възпрепятства от редица формирани навици, включително желанието да се използва набор от любими програми, които не винаги могат да бъдат намерени при китайските операционни системи.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg