EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай строи жп линия в Тибет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай строи жп линия в Тибет

mail15:30 | 16.02.2011прегледи 1625 коментарикоментари 0


Китай ще завърши до 2015 г. разклонението на жп линия за 2 млрд. долара от тибетската столица Лхаса до Шигатце, манастирския град, който е седалище на Панчен лама, втората по важност фигура в тибетския будизъм, предаде Ройтерс, позовавайки се на местни медии.
През 2006 г. бе завършено изграждането на жп линията до Лхаса, която според критици на режима в Пекин ще ускори "китаизацията" на Тибетското плато и ще даде възможност за силно развитие на миннодобивната промишленост и други промишлени отрасли в региона, който се характеризира с деликатна екосистема.
Мнозина тибетци са недоволни от китайското управление и са убедени, че силният приток на инвестиции от Централен Китай облагодетелства най-вече китайските имигранти от народността Хан. През 2008 г. напрежението в тибетските части на Китай прерасна в насилствени сблъсъци, припомня Ройтерс.
Новата 253-километрова линия до Шигатце, чието строителство започна през септември миналата година, ще може да превозва 8,3 млн. тона товари годишно, съобщи китайската информационна агенция Синхуа. Агенцията не посочи очаквания обем на пътническите превози.
"Новата жп линия заедно с летището, което бе открито през ноември, ще има важна роля в насърчаването на туризма и ускоряването на транспорта на природни ресурси", отбелязва Синхуа.
Чрез създаването на възможност за транспорт на руда до промишлените китайски региони жп линията увеличава броя на миннодобивните проекти в Тибет, разработвани от различни компании.
Това е първото разклонение на спорната жп линия. Очаква се през идните пет години да бъде построено още едно разклонение до град Нинчи в източната част на Тибет.
Новата линия може да увеличи притока на заселници към Шигатце, който е традиционното седалище на Панчен лама, втората по важност фигура в тибетския будизъм след Далай лама, допълва Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg