EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Китай: Соларна, орбитална ЕЦ ще заработи преди 2035

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Соларна, орбитална ЕЦ ще заработи преди 2035

mail11:45 | 04.12.2019прегледи 594 коментарикоментари 0


Китай планира орбиталната соларна електроцентрала да заработи до 2035 г., заявиха от Китайската академия за космически технологии.

Тя ще улавя слънчевата енергия, която никога не достига до планетата, каза Уан Ли, който е научен сътрудник по програмата, по време на форума по инженеринг между Китай и Русия, който се проведе миналата седмица в гр. Сямън.

Енергията ще се преобразува в микровълни или лазер след това ще се предава към земната повърхност, каза още Уан. „Надяваме се да засилим международното сътрудничество и да направим научни и технологични пробиви, за да може човечеството да постигне мечтата за неограничена чиста енергия възможно по-скоро", добави той.

В сравнение с традиционните изкопаеми източници на енергия, които вече са на изчерпване и причиняват тежки екологични проблеми, космическата слънчева енергия е по-ефективна и устойчива, уверен е ученият.

Концепцията за събиране на слънчева енергия в космоса бе популяризирана от автора на научна фантастика Айзък Азимов през 1941 г. През 1986 г. американският инженер Питър Гласър направи официално предложение за соларна система в космоса.

Китай предложи различни решения за събиране на слънчева енергия и направи редица пробиви в безжичното ѝ предаване, а през 2008 г. страната определи изследванията в тази сфера като ключови./Радио Китай

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg