EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Китай след Brexit

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай след Brexit

mail09:05 | 28.06.2016прегледи 788 коментарикоментари 0


Китайските компании, които използват Великобритания, за да стъпят на европейския пазар ще трябва да се справят с нови проблеми, включително данъчни, свързани с трудовата мобилност и правната рамка, смята Хъ Уейуън от Института за финансови изследвания „Чунян" към Китайския народен университет.

През последните години Великобритания се превърна в топ дестинация за китайски инвестиции, и компаниите, които ги правят имат сериозно присъствие в сектори като инфраструктура, недвижими имоти, ядрена енергетика и финансови услуги.

Китайски технологични фирми като „Хуауей" и „Тенсент" имат центрове за проучвания и развитие във Великобритания.

Цялостните преки китайски нефинансови инвестиции в Обединеното кралство надхвърлят 13 млрд. долара. Страната е също така втория най-голям търговски партньор на Китай в Европейския съюз със стокооборот за близо 100 млрд. долара.

Най-богатият човек в Хонконг и бизнес магнат Ли Ка-шинг предупреди преди вота, че ще намали инвестициите си във Великобритания ако страната напусне ЕС, тъй като „това ще бъде пагубно за Обединеното кралство и ще има негативно влияние върху цяла Европа".

Президентът на „Уанда Груп" и най-богатият азиатец със състояние от 28,7 млрд. долара според класация на „Форбс" също предупреди, че ще премести европейската централа на компанията си извън Великобритания в случай, че страната напусне ЕС.

Според китайски експерти „Брекзит" вероятно ще подкопае позицията на Лондон като първостепенен глобален финансов център. Това, на свой ред, ще създаде трудности пред финансовите връзки с Китай, тъй като ще постави на риск двустранни финансови проекти, осъществяващи се под общата рамка на ЕС.

Гун Джаоюн от лондонския клон на Китайската строителна банка, казва, че финансовите институции на азиатската страна може да им се наложи да се предоговарят с ЕС, тъй като много от бизнесите им са регистрирани във Великобритания. „Негативният ефект върху финансовите пазари е сигурен в краткосрочен план, и той ще бъде под формата на променливост и увеличаване на рисковете", смята той, и добавя, че в момента е трудно да се каже какъв ще бъде ефекта от „Брекзит" в дългосрочен план. Според него обаче повечето китайски компании във Великобритания имат планове за действие в непредвидени ситуации и не са неподготвени.

Анализаторите са разделени относно потенциалното влияние на „Брекзит" върху китайско-британските отношения в областта на финансовите услуги.

Двете страни се споразумяха да установят търговска връзка между фондовите борси в Лондон и Шанхай. Преди референдума, китайски политици бяха доста настоятелни в това да превърнат Лондон в голям център за офшорна търговия с юани.

Някои казват, че излизането на Великобритания от Общността ще застраши достатъчно сериозно интернационализацията на китайската валута и ще доведе до изтеглянето на капитали, оказвайки натиск от обезценяване на юана и усложнявайки задачите на Пекин в паричната му политика.

Китайският фондов пазар също ще страда от по-голяма непостоянност, защото „Брекзит" ще намали желанието да рискуват на инвеститорите, които биха прехвърлили парите си в по-сигурни активи като злато и американски долари.

Китайската народна банка вече се ангажира, че ще продължи вътрешната ликвидност „в разумни и достатъчни граници", за да гарантира стабилността на юана. Освен това Пекин няма да изоставя засега и предпазливата парична политика.

Някои експерти обаче смятат, че „Брекзит" ще има само ограничен ефект върху китайския финансов пазар и дори може да подкрепи статута на юана като глобална валута.

„Решението на британците може на практика да ускори конкуренцията между други европейски градове, които се опитват да се наложат като центрове за офшорна търговия с юани и в резултат Лондон може да осигури на китайските организации по-добри условия", казва Сян Сундзуо, зам.-директор на Международния институт за парична политика към Китайския народен университет.

Лиен Пин, главен икономист в Банк ъф комюникейшънс казва, че статутът на Лондон като център за офшорна търговия с юани ще бъде засегнат, но все още е рано да се съди в каква степен. Излизането на Великобритания от ЕС може да отвори възможности, по думите му, за бизнеса с юани във Франкфурт, Люксембург или Цюрих.

Дън Хайцин, главен икономист в брокерската къща JZ Securities, смята, че „Брекзит" може да се окаже благоприятен фактор, който да предложи големи стратегически възможности за Китай.

„След изливането на Великобритания от ЕС, страната ще трябва да търси нови пазари. Следователно, ще се нуждае от заздравяване на сътрудничеството си с държави като Китай", казва той и добавя: „Това означава също, че Обединеното кралство, което се разграничи от неефективните механизми за взимане на решения в ЕС, може да работи по-независимо и по-ефективно. А ЕС може да се окаже принуден да подобри ефективността си също". /Радио Китай


Тагове: Brexit, Китай
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg