EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай: Слаби покупки на имотния пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Слаби покупки на имотния пазар

mail15:25 | 06.06.2023прегледи 517 коментарикоментари 0


Властите в Китай работят върху нови мерки в подкрепа на пазара на недвижими имоти, след като вече задействаните политики не успяха да осигурят възстановяването на сектора, предаде Ройтерс, позовавайки се на Блумбърг. 

Регулаторите обмислят намаляване на първоначалните вноски за жилище в някои второстепенни квартали на големите градове, намаляване на комисионните на агентите при сключване на сделки, както и допълнително облекчаване на ограниченията за покупки на жилища, според насоките на Държавния съвет (правителството на страната).

Държавният съвет засега не е отговорил на запитванията на Ройтерс за коментар. 

Имотният сектор, който по-рано беше стълб на икономическия растеж, се срина рязко миналата година, след като предприемачите започнаха да изпадат в неплатежоспособност по дълговете си и спряха строителството на предварително продадени жилищни проекти.

Ръководството на Китай въведе мерки от втората половина на 2022 г., за да стабилизират пазара на имоти, който беше допълнително подсилен от премахването на строгите ограничения свързани с КОВИД-19 през декември.

Търсенето обаче остава на ниски нива, което се потвърждава от неотдавнашни статистически данни, тъй като потребителите остават предпазливи да правят големи разходи на фона на опасенията за доходите и работните места, тъй като възстановяването след пандемията не е с желаното темпо, допълва Ройтерс.

Централната банка на Китай през ноември очерта 16 мерки за подкрепа на сектора, включително удължаване на изплащането на кредитите.

Жилищният регулатор публикува изискване миналия месец местните брокери на недвижими имоти да намалят таксите за жилищни сделки и лизингови услуги, за да насърчат здравословното развитие на сектора.

Местното подразделение на швейцарската банка Ю Би Ес (UBS) посочва, че няколко града от ниво 2 (в това ниво влизат 15 бързоразвиващи се градски агломерации) неотдавна са обявили стимули за пазара на имоти и се повишават очакванията, че други градове ще последват примера им през следващите дни.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg