EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай се интересува от Плевен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай се интересува от Плевен

mail15:40 | 26.07.2010прегледи 1538 коментарикоментари 0


Плевен има потенциал за инвестиции от Китай, заяви в отговор на въпрос на БТА директорът "Малки и средни предприятия" в китайската провинция Ляонин Ву Я Сонг.
Той е ръководител на бизнес делегацията, която днес се срещна с кмета Найден Зеленогорски. Бизнес климатът в Плевен предлага добри условия за инвеститорите за големи съвместни проекти, смята Сонг. Той получи уверението на Зеленогорски, че
общинската администрация съкращава времето за преодоляване на възникващи пред бизнеса бюрократични пречки.
Гостите проявиха интерес към обявените за приватизация местни дружества. Като винопроизводителен район Плевен има перспектива да влезе на големия пазар в Китай, посочи Сонг. Той смята, че е възможен културен и младежки обмен. По време на
срещата бяха обсъдени възможностите представители на бизнеса от Плевен да посетят китайската провинция и заедно с китайски предприемачи да подготвят съвместни проекти.
Китайската провинция с население от 42 милиона е център на металообработването и петролната индустрия, отбеляза гостът.
Собствениците на рафинерията в Плевен имат идеи за инвестиции и вероятно контакти с техни колеги от Китай ще им бъдат полезни, посочи Зеленогорски. Според него стоманолеярният завод в Плевен също има потенциал да произвежда автомобилни части за Ляонин.
Зеленогороски и Сонг се договориха през следващата пролет делегация от Плевен да посети китайската провинция. Гостът подари на Зеленогорски скъпоценен камък, който според китайските предания носи щастие.

По време на посещението си в Китай по повод Националния ден на България на световното изложение EXPO 2010 в Шанхай – 14 юни, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че България има огромен потенциал да привлече китайски инвестиции в сферата на телекомуникациите, информационните технологии, чистите енергийни технологии и оборудването за електромобили.
„Привличането на инвестиции и насърчаване на развойната дейност и иновациите са основни приоритети в икономическата политика на българското правителство", подчерта министър Трайков. Според него силният растеж на китайската икономика, независимо от кризата, се дължи на нарастващия дял на иновациите и България трябва да използва шанса да развива конкурентоспособността си, като привлече нови китайски инвестиции и индустриално ноу-хау. През последните години БВП на Китай нараства с бързи темпове от 10-11% годишно, като въпреки световната финансова и икономическа криза, през 2009 г. достигна 4.9 трил. долара, което е ръст с 8.7% на годишна база. Финансовите приходи за годината се равняват на 1 трил. долара, което е с 11.7% повече спрямо 2008  г.
Възможности за осъществяване на съвместни проекти и инвестиции има още в областта на текстилната промишленост, инфраструктурното строителство, хранителната промишленост, селското стопанство и туризма. Министър Трайков представи проекта за изграждане на съвместна индустриална зона в България, която ще създаде необходимите предпоставки за привличане на големи китайски инвеститори.  Предвижда се зоната да се намира край София, в Божурище.




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg