EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китай: Ръст на производство и продажби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Ръст на производство и продажби

mail14:02 | 17.11.2021прегледи 678 коментарикоментари 0


Растежът на индустриалното производство и на търговията на дребно в Китай се ускориха през октомври по-силно от очакваното, въпреки новите огнища на Covid-19 в части от страна и продължаващите проблеми с веригите на доставки, показват данни на официалната китайска статистика.

В същото време беше отчетно продължаващо забавяне на инвестиционния растеж в сектора на недвижимите имоти, което може да засили притесненията относно строителната активност и да помрачи икономическите перспективи в бъдеще.

Индустриалното производство нарасна през октомври с 3,5% на годишна база след повишение с 3,1% през септември и очаквания за забавяне на растеж до 3 на сто. За първите 10 месеца на 2021 г. китайското производство нарасна с 10,9% спрямо същия период на предходната година след повишение с 11,8% през периода януари - септември.

Производството успя да се подобри през октомври, след като имаше известно облекчение на проблема с енергийния недостиг, но въпреки това производството на стомана продължи да се влошава, достигайки най-ниско ниво от декември 2017 г. Само в рамките на последните пет месеца стоманодобивната индустрия се сви с цели 28% на годишна база, а от началото на годината спадна с 0,7% спрямо първите 10 месеца на 2020 г.

Производството и снабдяването с електроенергия, топлина, газ и вода нарасна през октомври с цели 11,1% на годишна база, като добивът на въглища, който сериозно пострада месец по-рано, достигна най-високо ниво от март 2015 г.

Растежът на продажбите на дребно в Китай пък се подобри през октомври до 4,9% на годишна база от 4,4% през септември и осреднена прогноза за повишение с едва 3,5%, като от началото на годината търговията на дребно се разшири с 14,9% спрямо същия период на 2020 г. след растеж с 16,37% през периода януари - септември 2021 г.

Втората по големина икономика в света постигна впечатляващо възстановяване от миналогодишния спад, причинена от Covid пандемията, но през последните месеци загуби възходящия импулс, тъй като Китай се бори със забавящия се производствен сектор, проблемите с дълга на пазара на имоти и новите огнища на Covid-19 в различни региони на страната.

Повишаването на продажбите на дребно през октомври обаче беше факт въпреки предприетите нови противоепидемични рестриктивни мерки в редица райони в северната част на страната. Но тези нови, свързани най-вече със затягане на ограниченията за пътуване, вероятно ще се отразят на активността в сектора на услугите през ноември.

Растежът на дълготрайните бизнес инвестиции в Китай се забави отново, достигайки през първите 10 месеца на годината 6,1% спрямо година по-рано от 7,3% през периода януари - септември и очаквания за 6,2 на сто.

Инвестициите в недвижими имоти нараснаха с 8,8%, докато инвестициите в инфраструктура се повишиха с едва 1,5 на сто спрямо първите двете месец на 2020 г. Запазва се негативната тенденция за забавяне на продажбите и на инвестициите в сектора на недвижимите имоти.

Настроенията на имотния пазар в Китай бяха разклатени сериозно в последно време от задълбочаващата се дългова криза, тъй като гигантите в сферата на недвижими имоти - China Evergrande и Kaisa Group продължават да се борят да изплащат просрочени задължения, за да избегнат фалита./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg