EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Китай: Ръст на вноса & износа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Ръст на вноса & износа

mail10:05 | 16.07.2020прегледи 983 коментарикоментари 0


Китайският износ и внос, деноминирани в долари, са се повишили през юни, тъй като ограниченията отслабнаха и страните започнаха да отварят отново своите икономики.

През юни износът отбеляза ръст от 0.5% на годишна база, а вносът се повиши с 2.7% за същия период.

Анкета на Reuters изчисли, че износът през юни се е свил с 1.5% спрямо година по-рано, което се дължи на 3.3% понижение през май. Очакваше се вносът да спадне с 10.0% спрямо миналата година в сравнение със спад от 16.7% през май.

Експерти коментират, че до голяма степен ръстът на вноса се дължи на по-големите покупки на петрол и петролни продукти.

По-рано Китай публикува митнически данни, които показаха ръст от 4.3% на износа, деноминиран в юани през юни, на годишна база, докато вносът е скочил със 6.2% за същия период.

Скокът на вноса показа, че вътрешното търсене на Китай остава силно, коментират анализаторите.

Той предполага, че "вътрешното търсене се задържа много добре и наистина се ускорява", коментира Гари Дюган, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания Global CIO Office, цитиран от CNBC.

"Това е добра новина за стоковите пазари и добра новина за глобалния растеж", каза той.

„В сезонно изгладени (месечни месеци) данни, вносът е нараснал с 14.1%, което е най-рязкото увеличение за месец от 2012 г. Наистина, това отчасти отразява скорошното възстановяване на глобалните цени на суровините, но, изглежда, вероятно и обемът на вноса също се е увеличил.“, коментират от изследователската фирма Capital Economics.

Данните от юни също показват, че търговският излишък на Китай със САЩ се е разширил до 29.41 милиарда долара срещу 27.89 милиарда долара през май, според Reuters. Напрежението между двете страни се влоши през тази година, като президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай за пандемията и заяви миналата седмица, че дори не е мислил за фаза втора от търговската сделка.

Икономиките в Азия и останалия свят постепенно започнаха да се отварят отново. От средата на май европейските страни и САЩ облекчиха блокировките и това доведе до увеличаване на доставките на някои изоставания на товари, задържани преди това в китайските пристанища, предаде Ройтерс, позовавайки се на Китайската пристанищна асоциация.

Въпреки това възстановяването е заплашено от възраждането на коронавируса, като случаите отново се покачват в страни като САЩ, Австралия и Южна Корея. Това доведе до възстановяване на някои ограничения.

Докато пандемията обхвана света, износът на Китай в медицинските доставки скочи през първата половина на годината.

Износът на лични предпазни средства скочи с 32.4% Износът на лекарства е нараснал с 23.6%. Износът на медицинско оборудване нараства с 46.4%./Инфосток


Тагове: Китай, внос, износ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg