EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китай: Ражданията ще падат още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Ражданията ще падат още

mail12:49 | 15.11.2018прегледи 335 коментарикоментари 0


Броят на ражданията в Китай се очаква да продължи да спада и тази година, третата след въвеждането на националната политика, целяща да насърчи семействата да имат второ дете, заяви президентът на Китайската асоциация за изследване на населението Джай Джъну.

„Броят на родените без съмнение ще продължи да намалява тази година, както и през следващите", каза Джай Джъну, който е и виден професор по популационни изследвания към Народния университет на Китай. Той добави, че основна причина за намаляването на раждаемостта е бързо намаляващият брой на жените в детеродна възраст, който продължава да спада с между 5 и 6 милиона всяка година. „Така че дори и съотношението на ражданията да остава същото, общият брой на новородените ще продължи да намалява", каза професорът.

Друга причина за очаквания спад на ражданията е, че много жени, които искат да имат второ дете, избързаха да забременеят и родиха през първите няколко години от въвеждането на новата политика, и пикът ще завърши много скоро, каза Джай Джъну. Но той добави, че универсалната политика за второ дете е допринесла за увеличаване на раждаемостта и броя на родените втори деца в семейството е около половината на всички раждания в Китай за миналата година.

Без универсалната политика за второ дете броят на ражданията щеше да намалее по-драстично, каза професорът. Той предложи да се създаде по-благоприятна среда за семействата, например откриването на повече ясли, за да се насърчи желанието за второ дете. „Трябва обаче да осъзнаем факта, че различните мерки, предназначени да насърчат ражданията, няма да спрат намаляващата раждаемост, както показа опитът в някои развити страни като Япония и Южна Корея", твърди Джай Джъну.


Тагове: раждания, Китай
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg