EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китай: Производството в застой

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Производството в застой

mail13:37 | 04.10.2018прегледи 677 коментарикоментари 0


Пекин най-вероятно ще предприеме стъпки, за да намали въздействието на търговската война със САЩ, като в същото време икономическите индикатори показват, че китайската икономика забавя. „Ние говорихме за известно забавяне, но то се оказа по-голямо от това, което очаквахме”, заяви Джеф Нг, икономически ръководител за Азия на изследователската фирма „Континум Економик”.

През почивните дни проучване показ ръст в производствения заводски сектор, който беше в застой след 15 месечно разширение. Износът намалява бързо в продължение на две години, а проучването показва отслабване на производителните сили, макар и с по-бавни темпове. Официалният индекс за производството бележи 7 месечно дъно с 50.8 пункта през септември, като през август е бил 51.3. Идексът остана над 50 пункта повече от 26 месеца. Като над 50 пункта е признак за разширение, докато ако е под тези стойности, може да се говори за свиване.

"Мисля, че очакваме още трикратни съкращения до края на годината ... Мисля, че още едно тройно R ще бъде намалено до края на годината", каза Нг, позовавайки се на възможността Китайската народна банка да отреже задължителни резерви за банките, за да се повиши ликвидността и растежа. Задължителните банкови резерви са количеството пари, които банките трябва да държат в хазната си, като залог за настоящите си депозити. Намаляването на задължителните резерви ще увеличи парите, които банките могат да отпускат на предприятията и физическите лица, като по този начин се намаляват разходите за заеми.

Китайското правителство също разполага с инструменти, за да управлява монетарната политика. Въпреки че все още има заплахи за китайската икономика заради търговската война, Нг каза, че очаква разширение на секторите свързани с услугите да смекчи влиянието на санкциите и да запази устойчивия растеж на втората по големина в света икономика. Целта за икономически растеж на китайските власти за икономиката на страната през тази година е 6.5%.

САЩ наложиха мита върху китайски стоки за 200 млрд. долара на 24 септември и заплашва с дори по-сериозно ескалиране на търговската война между двете най-големи икономики в света.

Амepиĸaнcĸият пpeзидeнт Доналд Тръмп вече наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа, целейки да попречи на европейските автомобилни производители да разширят бизнеса си в САЩ, потискайки по този начин местното американско производство.
МВФ очаква ръстът на американската икономика да се увеличи с 2.9% през 2018 година и с 2.7% през 2019 година. За сравнение, Китай ще отбележи икономически растеж, увеличавайки износа си към онези страни, които вече са наложили мита на американските стоки.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888