EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай придобива активи в Европа?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай придобива активи в Европа?

mail14:50 | 09.02.2012прегледи 419 коментарикоментари 0


Дълговата криза в еврозоната дава възможност на китайския бизнес да придобие активи в Европа, пише днес в."China Daily", цитиран от ИТАР-ТАСС. Все повече големи китайски производители ще се насочат към засегнатите от дълговата криза европейските страни, тъй като разпространяващата се икономическа и финансова криза създава възможности за нови придобивания, посочва изданието, като цитира представители на министерството на търговията. "Китайските компании виждат привлекателни възможности за покупката на активи в Европа заради дълговите проблеми, които доведоха до икономическо забавяне и растеж на безработицата," отбеляза ръководителят на отдела за Европа в министерството на търговията на Китай Сун Юнфу на форума "Ситуацията в световната икономика и глобализацията на китайските предприятия.

Китайските инвестиции в страните от ЕС през 2011 година са нараснали с 94,1 % до 4,28 милиарда долара спрямо общия растеж от 1,8 % на преките китайски инвестиции в чужбина за този период, според официалните данни на министерството на търговията. "Европа ще бъде водещо направление за растеж на китайските преки инвестиции в чужбина през тази година," заяви Сун Юнфу.
Същевременно стана чсно, че с Китай е отчетено повишение на инфлацията в 4,5 % на годишна основа през януари, засилвайки натиска върху комунистическото правителство да контролира повишаващите се разходи за живот, предаде АP. По-голяма част от поскъпването се дължи на увеличаването от 10,5 на сто на цените на храните.
През юли инфлацията достигна 37-месечен максимум от 6,5 %. Анализаторите очакваха понижаването на цените да продължи месеци след това. Индексът на производствените цени, който измерва цените на едро, се е понижил с 0,7 на сто на годишна основа през януари, информира DPA.
За цялата минала година инфлацията в Китай се повиши до 5,4 на сто, което е над целевата инфлация, определена от правителството на 4 %.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg