EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай: Политиката на ФЕД е заплаха за световното възстановяване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Политиката на ФЕД е заплаха за световното възстановяване

mail10:43 | 16.11.2009прегледи 565 коментарикоментари 0


Монетарната политика на американския Федерален резерв стана причина за нарастването на спекулативните инвестиции и в резултат за по- бавното възстановяване в световен мащаб, заяви висш китайски чиновник, цитиран от Financial Times. Ръководещият банковото регулиране в Китай - Лиу Мингканг - направи това изявление часове преди американският президент да пристигне на първото си официално посещение в страната. Мингканг допълни, че комбинацията от слабия долар и поддръжането на ниски лихвени нива стимулират голяма търговска активност, което от своя страна рефлектира върху цените на активите в световен мащаб.
И преди кризата Пекин беше един от най- агресивните критици на американската фискална политика.
В рамките на състояла се конференция в Пекин Лиу Мингканг подчерта, че политиката на ФЕД, която намира израз в поддържането на ниски лихвени нива, комбинирано със слабия долар е заплаха за излизането на световната икономика от кризата.
В същото време монетарната политика на Китай се радва на все по- голям брой поддръжници в страната и чужбина. Критиците са на мнение, че бързото увеличаване на банковите заеми през тази година ще стане причина за образуване на инфлация и ценови балони, свързани със спекулативни инвестиционни активи.
Миналата седмица Доминик Строс - Кан коментира, че стабилното възраждане на Китай е част от реформите, които страната трябва да въведе с цел да повиши вътрешното потребление и да улесни световния икономически дисбаланс.
Директорът на МВФ коментира, че очаква доларът да запази ролята си на основна резервна валута още “известно време”, отбелязва Reuters.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg