EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай подаде иск срещу САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай подаде иск срещу САЩ

mail08:15 | 04.09.2019прегледи 685 коментарикоментари 0


Китайските власти заведоха дело срещу Съединените щати в Световната търговска организация (СТО) във връзка с въвеждането на 1 септември от американската страна на допълнителни мита върху продукти от Китай, предава TACC.

"На 1 септември Съединените щати въведоха допълнителни мита от 15% върху китайски продукти на стойност 300 милиарда долара. Във връзка с това заведохме дело в СТО", се казва в документа, публикуван на уебсайта на Министерството на търговията на Китай. "Решително ще се борим за нашите интереси.", предаде "Фокус".

В изявлението се подчертава, че Китай ще продължи да се придържа към отворена политика и да защитава своите интереси пред важни многостранни международни институции.

Министерството също изрази силен протест срещу САЩ във връзка с въвеждането на 1 септември на допълнителни мита върху продукти от Китай.

"Мерките за увеличаване на митата, предприети от САЩ, сериозно нарушават консенсуса, постигнат между лидерите на нашите страни. Китай изразява най-острия си протест по този въпрос", се казва в съответния документ на китайското министерство на търговията.

В документа се подчертава, че Пекин „твърдо ще се придържа към принципите на СТО, защитавайки законните си интереси“. "Ние възнамеряваме да защитим категорично многостранните формати на сътрудничество и международната търговска система", се казва в изявлението.

На 1 септември САЩ наложиха допълнителни мита в размер на 15% върху стоки от Китай на стойност 112 млрд. долара. Втората част от митата ще влезе в сила на 15 декември. Китай в отговор в неделя въведе първата част от допълнителни мита от 10% за американски продукти на стойност 75 млрд. долара. Допълнителни мита от 5% при вноса от САЩ ще бъдат въведени на 15 декември. В същия ден Китай също ще наложи допълнителни мита от 25% и 5%, съответно върху американски автомобили и резервни части.

Китай и САЩ преговарят по търговския спор от няколко месеца. Последният кръг от преговори се проведе в Шанхай на 30-31 юли.


Тагове: Китай, САЩ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053