EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай отчете главозамайващ ръст от над 10 %

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай отчете главозамайващ ръст от над 10 %

mail10:50 | 20.01.2011прегледи 716 коментарикоментари 0


Китай обяви днес главозамайващ растеж от 10,3 на сто за 2010 година, предадоха световните агенции.
Този резултат е най-високият от финансовата криза и потвърждава статута на страната на втора икономическа сила, отбелязва Франс прес.
Отчетената инфлация с годишно натрупване от 3,3 на сто обаче е над заложената стойност от правителството и властите в Пекин подчертаха решителността си да овладеят повишението на цените, което крие опасност от социална нестабилност.
Икономическият растеж на страната е на най-високото си равнище от 2007 година, когато достигна астрономическите 14,2 на сто.
Миналата година увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) леко се е ускорило през четвъртото тримесечие до 9,8 на сто спрямо 9,6 на сто през третото, уточни днес Националното статистическо бюро на Китай.
БВП на Китай е превишил японския през второто и третото тримесечие на 2010 година, а силният растеж през четвъртото тримесечие вероятно ще позволи на Китай да утвърди статута си на втора икономическа сила в света след САЩ, когато в средата на февруари Токио обяви данните за своя БВП.
През 2010 година китайският БВП е достигнал 39,798 трилиона юана (4,48 трилиона евро), сочат предварителните статистически данни, които бяха публикувани днес.
Вчера американският президент Барак Обама прие китайския президент Ху Цзинтао на държавна вечеря в Белия дом, като отбеляза историческите връзки между двете страни, съобщи ДПА.
"Ние се срещаме днес в дух на взаимно уважение: САЩ, най-старата демокрация в света, и Китай, една от най-старите цивилизации в света", каза Обама при официалния тост.
Ху заяви, че през двете години, откакто Обама стана президент, китайско-американското сътрудничество се засилва и "играе положителна роля за насърчаване на мира, стабилността и просперитета в азиатско-тихоокеанския регион и в целия свят".
Сред гостите на вечерята бяха бившите американски президенти Джими Картър и Бил Клинтън и бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.
На приема не дойдоха лидерът на демократите в Сената Хари Рийд и председателят на Камарата на представителите - републиканецът Джон Бейнър.
Държавната вечеря е най-високата чест, оказвана на чуждестранен лидер, а Ху е първият китайски ръководител, удостоен с този жест за повече от 13 години.
Преди ден стана ясно също, че американски и китайски компании сключиха редица крупни сделки в областта на екологично чистата енергетика и други отрасли.
Споразуменията бяха подписани в рамките на състоялия се във Вашингтон американско-китайски форум за сътрудничество в сферата на чистата енергетика.
Най-внушителен е договорът между американския алуминиев гигант "Алкоа" и "Чайна пауър инвестмънт корпорейшън". Той обхваща широк спектър проекти в алуминиевата промишленост и чистата енергетика, като сумата на евентуалните инвестиции се оценява на 7,5 милиарда долара.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg