EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай отпуска $3 млрд. за ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай отпуска $3 млрд. за ЦИЕ

mail13:14 | 27.11.2017прегледи 6230 коментарикоментари 0


Над  $3 млрд. ще осигури Китай за проекти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), обеща  премиерът на страната Ли Къцян, цитиран от "Ройтерс". Под егидата на междубанковата асоциация на Китай и ЦИЕ, която официално ще бъде обявена в понеделник, Китайската банка за развитие ще осигури равностойността на 2 милиарда евро (2.39 милиарда долара) за развитието на финансовата структура. В последния си брой в. "Файненшъл таймс" помества обширен анализ на откриващата се в Будапеща китайско-източноевропейска среща на върха по формулата 16+1, пише БТА. В нея участват държавни и правителствени лидери на Китай и на страните от Централна и Източна Европа, сред които и България.

Без да има характер на международна организация, форумът "16+1" излъчва силни сигнали на стабилност, добронамереност, сътрудничество, търсене на общи подходи и решения, посочи министър-председателят Бойко Борисов в изказването си на пленарната сесия на Срещата на лидерите на страните от Централна и Източна Европа и Китай, съобщи правителствената пресслужба. Премиерът отбеляза, че провежданите срещи и приеманите документи по инициативата са в унисон с идеите и принципите на ЕС, като отвореност, равно третиране на всички и взаимна изгода. По думите му инициативата е принос към сътрудничеството между Европа и Китай и между ЕС и Китай - посока, в която България ще продължи да работи и за в бъдеще.
Българският премиер посочи, че след стартирането през 2012 г. на механизма за редовни срещи между ръководителите на Китай и страните от ЦИЕ китайските компании са засилили присъствието си в областта на инфраструктурата в този регион. "Разчитаме на китайското правителство активното сътрудничество и двустранните интереси да намерят израз в прагматичния подход, които да доведе до реализирането на конкретни проекти", каза Борисов, като изтъкна, че за България те са свързани основно с изграждането на автомагистралите "Хемус" и "Черно море", както и на ж. п. линията Русе - Варна. Другите възможности за сътрудничество са в енергетиката, селското стопанство, индустриалните зони, електронната търговия, иновациите, медицината. По думите му реализацията на проекти в тези области ще доведе до откриването на нови paбoтни мecтa, повишаване cтaндapтa нa живoт и нов тлacък нa икoнoмичecкия pacтeж.
Българското правителство е готово за активно сътрудничество при ясно очертани и взаимноизгодни условия за двете страни. Необходимо e да се излезе извън остарялата схема на кредитиране с държавни гаранции, като се търсят нови и гъвкави подходи, като например публично-частното партньорство, подчерта Бойко Борисов.


Тагове: Китай, ЦИЕ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg