EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Китай обеща да отвори пазара си за френско пилешко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай обеща да отвори пазара си за френско пилешко

mail15:35 | 10.05.2024прегледи 481 коментарикоментари 0


По време на посещението на китайския президент Си Цзинпин във Франция Китай  даде някои обещания в областта на селското стопанство, ангажирайки се да улесни достъпа до пазара си на някои френски продукти, сред които птичето месо, дори в случай на птичи грип, свински черва или вина със защитен географски произход, предаде Франс прес.

Въпросите за говеждото месо и коняка обаче остават неразрешени. 

По повод посещението на китайския президент Си Цзинпин във Франция държавните глави на двете страни  "приеха за първи път обща декларация, свързана със стокообмена и сътрудничеството в селскостопанския сектор", обяви френското земеделско министерство. Това ще доведе до незабавното подписване на споразумения, които ще отворят огромния китайски пазар за френските хранителни стоки.

Френските компании биха могли да продължат да изнасят птиче месо на китайския пазар, дори ако в страната е открит случай на птичи грип, при условие че месото идва от незасегнати от вируса райони. 

"Франция е водещата европейска страна и втората най-голяма в света след САЩ, която е успяла да постигне такова споразумение с Китай", подчертава министерството. 

Китай е приел също и да оторизира вноса на нови партиди свинско месо, "бели дреболии", тоест части от хранопроводната система и червата.

Според Ан Ришар от браншовата организация "Енапорк" (Inaporc) това ще позволи "да се увеличи с 10 на сто износа към Китай", което ще доведе до потенциални допълнителни приходи от 26 милиона евро.

Колкото до напитките, "административното споразумение, свързано със сътрудничеството в областта на виното, ще позволи насърчаването, структурирането и улесняването на сътрудничеството във винарския сектор в Китай", се посочва в комюникето на министерството, като се има предвид най-вече защитата на интелектуалната собственост. 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg