EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китай намалява митата за вносни автомобили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай намалява митата за вносни автомобили

mail07:00 | 23.05.2018прегледи 2051 коментарикоментари 0


Китай ще намали от 1-ви юли митническите тарифи за вноса на автомобили до 15% от 25%, обявиха властите в Пекин, цитирани от "Уолстрийт джърнъл".

Според Митническата тарифна комисия на Държавния съвет на Китай ще бъдат понижени и тарифите за вноса на авточасти до 6% в сравнения с досегашни мита, вариращи в диапазона между 8% и 25%.

"Стъпките ще насърчат трансформацията и модернизацията на автомобилната индустрия и ще посрещнат нуждите на потребителите", коментира своето решение комисията.

Съобщението идва в момент, в който вървят преговори на високо равнище между САЩ и Китай, имащи за цел да предотвратят търговска война между двете най-големи икономики в света.

"Уолстрийт джърнъл" напомня, че автомобилният сектор беше важен фокус на тези преговори. Американският търговски представител Робърт Лайтизер съобщи в свое разследване през март, че Китай не осигурява равнопоставеност за чуждестранните автомобилни производители. При очевидния опит за разсейване на търговското напрежение китайският президент Си Цзинпин обеща през април да намали митническите тарифи за вноса на автомобили и да облекчи ограниченията за чуждестранни инвестиции в автомобилния сектор.

Трябва да се има предвид, че чуждестранните автомобилни компании продават предимно местно произведени автомобили в Китай, но за някои - особено производителите на премиум модели като тези на компаниите BMW и Tesla Inc. - вносът представлява доходоносна ниша. През миналата година Китай е внесъл 1,2 млн. автомобили, според китайската асоциация на търговците на автомобили, което представлява приблизително 4% от продадените в страната моторни превозни средства.

Новината доведе до ръст на акциите на BMW с 2,15%, на акциите на Daimler, производител на Mercedes-Benz, с 1,3% и на акциите на Volkswagen, - с 1,35% с оглед на позитивния ефект от новите мита при продажбите на луксозни автомобили на Porsche.

Редица водещи автомобилни компании по цял свят приветстваха днешното решение на за намаляване на китайските мита, включително японските Nissan (с оглед на нейния модел Infiniti) и Toyota Motor (моделите Lexus), както и американската Ford Motor (моделите Lincolns).

На извънборсовата търговия на Уолстрийт повишения между 0,8% и 2,4% отчитат и акциите на Ford Motors, General Motors и Tesla, както и листваните на американските борси акции на Ferrari и Fiat.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg