EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай иска рублата за трансгранична търговия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай иска рублата за трансгранична търговия

mail12:51 | 07.04.2010прегледи 1119 коментарикоментари 0


Китай разглежда възможността за използване на руската рубла, корейския вон и малайзийския рингит в трансграничната търговия, съобщава К2Капитал, позовавайки се на агенция Bloomberg.
Централната банка на Китай дори може да започне да прилага новите валутни операции, въпреки че окончателно решение по случая още не е взето, коментира пред Bloomberg чиновник от China Foreign Exchange Trade System. В момента търговците могат да купуват юани само с американски долари, евро, йени, хонконгски долари и британски лири.
„Това ще бъде още една стъпка в посока на превръщането на юана в международна валута. Подобна стъпка, ще даде възможност на чуждестранните компании да купуват и продават юани на по -ниска цена,” коментира валутен анализатор от China Merchants Bank Co.
Експертите са на мнение, че ако юанът успее да се утвърди в качеството си на надеждна и стабилна валута, търговските партньори на Китай ще го предпочитат пред американския долар в качеството на резервна валута. Китайски експерти считат, че процесът на трансформация на юана в международна валута ще отнеме между 15 и 20 години.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4181