EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай: Инфлацията намалява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Инфлацията намалява

mail15:30 | 12.07.2023прегледи 752 коментарикоментари 0


Цените на производител в Китай се понижиха през юни с най-бързия си темп от седем години и половина, докато потребителската инфлация достигна най-ниското си ниво от 2021 г. насам, предаде Ройтес, като от агенцията допълват, че това дава основание на политиците в страната да използват повече стимули за съживяване на слабото търсене.

Импулсът на възстановяването на Китай след пандемията се забави след по-рязкото покачване, наблюдавано през първото тримесечие поради отслабване на търсенето на индустриални и потребителски продукти, което поражда опасения за устойчивостта на втората по големина икономика в света.

Индексът на цените на производител се понижи за девети пореден месец през юни, като производствените цени са с с 5,4 на сто по-ниски от година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро (NBS). Това е най-стръмният спад на индикатора от декември 2015 г. Икономистите очакваха понижението да бъде в рамките на 5 на сто, отбелязва Ройтерс. През май цените на производител се понижиха с 4,6 на сто на годишна база.

От друго официално съобщение стана ясно, че индексът на потребителските цени през юни е останал без промяна спрямо същия месец на миналата година. За май на годишна база бе отчетено повишение от 0,2 на сто.

По-слабите от очакваното показания за инфлацията доведоха до спад на борсовите индекси в Азия.

Пекин си е поставил цел за средна потребителска инфлация през 2023 г. от около 3 на сто, след като през 2022 г. цените се повишиха средно с 2 на сто.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg