EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай и Европа търгуват още с Кадафи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай и Европа търгуват още с Кадафи

mail09:10 | 11.03.2011прегледи 649 коментарикоментари 0


Редица компании от страни от ЕС, а също и Китай, продължават да купуват либийски петрол и така да оказват финансова подкрепа на режима на Муамар Кадафи въпреки строгите международни санкции срещу Триполи, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на в.Financial Times. Британското издание информира, че китайската компания Unipec, която е търговски филиал на петролната група Cinopek, е изпратила в сряда свой супертанкер до един от либийските терминали в опит да натовари 2 милиона барела петрол, чиято стойност при сегашните цени на черното злато е 230 милиона долара.
След въвеждането на санкциите австрийската петролна компания OMW потвърди, че продължава да купува суровина от Либия. Нещо повече, OMV съобщи, че не възнамерява да спре доставките си от северноафриканската страна, тъй като санкциите били са само срещу конкретни лица от ръководството, но не и към икономически структури под контрола на полковник Кадафи, не и към Националната петролна компания и централната банка. Именно поради това, твърди австрийската компания, нейните действия не противоречат на ограниченията, въведени от ООН и ЕС върху икономическото сътрудничество с Джамахирията. В същото време според информирани източници много европейски компании, които биха могли да последват примера на О Ем Ви за заобикаляне на санкциите, все пак са били принудени да спрат контактите си с Либия заради позицията на банките, които отказват да финансират такива сделки, отбелязва ИТАР-ТАСС. ЕС обяви във вторник нови санкции срещу Триполи, които засягат най-вече авоарите на суверенния фонд на страната, който
управлява приходите й от петрола и държи дялове в редица големи европейски компании, сред които са италианската банка UniCredit, италианската космическа и отбранителна група Finmeccanica, както и британското издателско Pearson. Фондът се нарича Libyan Investment Authority -LIA. ЕС одобри официално затягането на санкциите срещу режима на Кадафи, насочени срещу пет ключови финансови институции и едно физическо лице. Приемането на санкциите последва принципното съгласие, постигнато във вторник за въвеждането на нови мерки в допълнение на приетите в края на февруари срещу 26 либийски представители,уточни унгарското председателство на ЕС.
"Изправен пред сериозността на ситуацията в Либия, Европейският съвет реши днес да разшири ограничителните мерки срещу Джамахирията, като включи в обхвата на приложението им и пет юридически финансови институции, които са от основно значение, както и да добави едно име към списъка на физическите лица, които вече са обект на санкциите", се посочва в съобщение на унгарското председателство на ЕС.Списъкът на визираните от новите мерки физически и юридически лица ще бъде публикуван в петък на Официалния бюлетин на ЕС. Тогава те ще влязат и в сила.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg