EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китай заплашен от тежка двегодишна криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай заплашен от тежка двегодишна криза

mail09:39 | 25.02.2010прегледи 1085 коментарикоментари 0


През следващите десет години икономиката на Китай ще изпадне в тежка криза заради сегашната политика на Пекин да предоставя държавни кредити на китайските банки и компании, прогнозира Кенет Рогоф-професор от Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ),съобщава ИТАР-ТАСС.
"Начинът, по който Китай отговаря на сегашната икономическа криза, като инжектира в националната икономика огромни средства под формата на кредити, силно увеличава риска от появата на опасни спекулативни балони", отбелязва Рогоф.
Експертът посочва, че "не знае" в кои сектори на икономиката първо ще се появи кризата, но отчитаната сега висока стойност на земята и жилищата в Шанхай и Пекин "не отговаря на реалността".
Известността на Рогоф нарасна, след като той предсказа краха на американските банки през 2008 г.
Според професора предстоящата криза в китайската икономика, която ще продължи година и половина, ще доведе до общ икономически спад в региона на Югоизточна Азия и ще засегне близките до Китай страни, включително Япония и Южна Корея.
Миналата година темпото на растеж на китайската икономика достигна 10,7 процента, а за 2010 г. Световната банка прогнозира нарастване на брутния вътрешен продукт  с 9 процента.


Тагове: криза, Китай
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg