EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай завладява Северна Корея

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай завладява Северна Корея

mail12:30 | 14.08.2012прегледи 765 коментарикоментари 0


Група китайски компании, начело с корпорацията Чжаошанцзюй, постигна принципна договореност със Северна Корея за 50-годишна аренда на трите строящи се терминала на пристанище Раджин в североизточната част на страната, в центъра на създаващата се там специална икономическа зона, предаде ИТАР-ТАСС.
По този начин китайските компании получават широки права за района, за който Пхенян има големи икономически планове, съобщава сеулският вестник "Чунан илбо". В момента правата за строително на два от трите терминала в Раджин принадлежат на китайска и руска компания. Корпорацията Чжаошанцзюй, с подкрепата на китайските власти, е започнала преговори с тях за откупуване на тези права, отбелязва изданието. Раджин е център на изключителната икономическа зона Расон, който граничи с китайската провинция Цзилин и с руския Приморски край.

Същевременно Северна Корея съобщи, че чичото на лидера й Ким Чен-ун е отпътувал за Пекин, където ще участва в разговори, посветени най-вече на икономическото сътрудничество с Китай - най-важният съюзник на Пхенян, предаде Асошиейтед прес. Севернокорейските държавни медии посочиха, че Джан
Сон-тхек ще се срещне с високопоставени китайски представители, за да обсъдят съвместното развитие на специални икономически зони. Ким Чен-ун назначи по-млади икономисти на ключови партийни постове като част от заявените усилия за съживяване на икономиката, която е силно изостанала спрямо останалата част на Североизточна Азия. Голяма част от Северна Корея извън столицата Пхенян остава бедна.
Джан Сон-тхек е женен за Ким Кьон-хи, сестра на покойния лидер Ким Чен-ир. Той е един от заместниците на Националния комитет на отбраната, а също така е смятан за водеща фигура в определяне на икономическата политика на страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg