EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай експлоатира находища в Сибир

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай експлоатира находища в Сибир

mail12:19 | 12.10.2009прегледи 924 коментарикоментари 0


Русия и Китай ще експлоатират заедно множество находища в Сибир, съобщи днес руският вестник "Ведомости", цитирайки програмата за сътрудничество между двете страни за 2009-2018 г.
Програмата обхваща 205 съвместни проекта в граничните райони и е одобрена от руския президент Дмитрий Медведев и китайския му колега Ху Цзинтао на среща в Ню Йорк на 23 септември, посочва вестникът, цитиран от Франс прес.
"Ведомости" отбелязва, че почти всички проекти на руска територия са за експлоатацията на суровини в Източен Сибир и руския Далечен изток.
Русия е готова да предостави за съвместна разработка находища на каменни въглища, желязна руда и благородни метали, уточнява вестникът.
Китайците, от своя страна, ще строят в североизточната част на Китай предприятия за производство на калай, олово, мебели, медни листове и тухли, допълва той.
Руско-китайското сътрудничество в близките 10 години ще се гради на принципа "суровините от нас, технологиите - от вас", казва директорът на Центъра за стратегически изследвания на Китай професор Алексей Маслов. Причината за това не е, че Русия няма технологии, а че внедряването им в Китай е в пъти по-евтино, отколкото в Далечния изток, където територията е слабо усвоена и не предполага организиране на високотехнологични производства, изтъква той пред всекидневника.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg