EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай въвежда пробно имотен данък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай въвежда пробно имотен данък

mail13:30 | 27.10.2021прегледи 653 коментарикоментари 0


През следващите пет години Китай ще въведе пробно в избрани градове имотен данък, за да натрупа опит преди да продължи с официалното законодателство.

Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители (ПК на ОСНП) прие решение да упълномощи правителство да започне пилотни реформи в данъка върху имотите в някои региони, най-вероятно Шънджън в Гуандун, Ханджоу в Джъдзян и южната островна провинция Хайнан.

Още от 2011 г. китайското правителство експериментира с данък върху частните жилищни имоти от висок клас в мегаполисите Шанхай и Чунцин, и оттогава насам има разгорещени дискусии по въпроса за разширяването му в рамките на цялата страна, но напредъкът е минимален, тъй като много местни власти не са склонни да наложат такъв данък поради опасения, че това ще доведе до спад в цените на имотите и ще намали пазарно търсене на земя — ключов източник на приходи за местните бюджети.

Според информация на агенция „Синхуа“, сега имотният данък в пилотните райони ще се налага върху всички видове недвижима собственост, включително жилищна и търговска, с изключение на законно притежавани селски къщи. След края на петгодишния изпитателен период, правителството и властите по места трябва да обявят и конкретните мерки, като размера на данъка, правилата за неговото налагане, събиране и др./ Радио Китай


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg