EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Китай води по обем на потребяваната енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай води по обем на потребяваната енергия

mail09:40 | 20.07.2010прегледи 692 коментарикоментари 0


Китай е станал най-големият потребител на енергия в света, измествайки САЩ на второ място, пише днес британският Financial times, цитиран от световните агенции.
Икономическото издание се позовава на данни на Международната агенция за енергията (МАЕ), според които през 2009 година Китай е изразходвал енергия, равняваща се на 2,3 милиарда тона петрол. Това е с 4 процента повече от същия показател за САЩ за аналогичния период, съобщава Financial times.
"През 2000 година САЩ са потребявали два пъти повече енергия от Китай. Сега Китай пък потребява повече от САЩ", посочва главният икономист на МАЕ Фатих Бирол, цитиран от Financial times.
"САЩ са достигнали известно насищане при използването на енергия, но бяха положени също и много усилия, особено след 2005 година, за по-ефективното й потребление", отбелязва Бирол.
МАЕ уточнява, че това са все още предварителни данни, но тенденцията е очевидна.
През последните години Китай водеше волунтаристка политика в чужбина, за да си гарантира снабдяването с енергийни източници на фона на икономическият растеж на страната, който е сред най-силните на планетата, отбелязва AFP.

Данните на МАЕ за потреблението на енергия от Китай не са надеждни, посочи днес неназован ръководител на китайската администрация за енергията пред агенция Синхуа, съобщи по- късно AFP.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4308